Washington csalódott a magyar kormányban

2018.11.26. 23:15

Az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a két éve elfogott fegyvercsempész Ljubisineket Oroszországnak adta ki – írja az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségére hivatkozva a hvg.hu.

Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözési együttműködés iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban.

– írta a nagykövetség a lapnak, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt ellenük, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.

Ahogy arról múlt hét pénteken mi is beszámoltunk, a magyar kormány Washington helyett Moszkvának adta ki azt a két fegyvercsempészt, akiket 2016-ban a TEK fogott el egy Perszeusz fedőnevű összehangolt nemzetközi műveletben, amelyet az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) irányított.

Az ügyben megjelent cikkekre válaszolva az Igazságügyi Minisztérium egyébként azt közölte, Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mint írták, az említett személyeket az  igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak - ez esetben Oroszországnak - adta ki.

Akkor megjegyezték azt is, hogy a kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett Magyarország Kormánya az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről.

Kovács: Az orosz fegyverkereskedőket a TEK fogta el

"Az érintettek kiadatásáról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és a nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Magyarország törvényei mindenkire vonatkoznak, legyen orosz vagy amerikai, és mi érvényt is szerzünk a törvényeinknek", írta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország 9 alkalommal fordult kiadatási kérelemmel az Amerikai Egyesült Államokhoz, amelyből az amerikai hatóságok 8-at elutasítottak.