Judit
2 °C
7 °C

Vadai a fideszeseknek: Bilincsben, vezetőszáron fogják befejezni munkájukat

2018.11.26. 13:45

Hétfőn a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az országgyűlés ötnapos ülése, amit egy kétórás interpellációs szakasz követ majd, hogy az azonnali kérdésekkel záruljon a napi program.

Az egyik napirend előtti felszólaló a DK-s Vadai Ágnes volt, aki arra kérdezett rá, hogy hogyan lehetséges az, hogy a hazájában elítélt, nálunk azonban politikai menedékjogot kapó volt macedón miniszterelnök, Nikola Gurevszki nem a tranzitzónában várta ki kérelme elbírálását, mint mindenki más, hanem Budapesten.

Vadai Ágnes
Vadai Ágnes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Illetve leginkább arra mutatott rá, hogy Orbán Balázs államtitkár legutóbb egy olyan bekezdését említette egy törvénynek magyarázatában, amit éppen a kormány függesztett fel: az általa említett részt ugyanis a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva függesztették fel.

Vadai szerint ez tehát azt jelenti, nincs már válsághelyzet, ami viszont azt jelenti, hogy akkor "nincsen közbeszerzés nélküli luxusköltekezés sem", és hosszan sorolta a DK-s politikus, kik és hogyan fognak börtönbe kerülni. 

"Mostantól a börtön kockázatát vállalják, amikor közbeszerzés nélkül költik az EU pénzét (...) lehet választani, embercsempészet vagy korrupció miatt mennek börtönbe"

- mondta, majd belelendülve folytatta: "bilincsben és vezetőszáron fogják befejezni a munkájukat". Vadai szerint, amikor a magyarok elzavarják a kormányt, annak tagjai mindent el fognak veszíteni, a legfőbb ügyésznek lesznek cellatársai, 

"Mi, európai magyarok, borzasztóan várjuk hogy a rács megfelelő oldalára kerüljenek"

- fokozta Vadai, aki szerint a magyarok nem fogják hagyni, hogy "Putyin-gazdához" meneküljenek. 

Kontrát Károly válaszában azt mondta, Magyarország kormányának minden tagja a magyar törvények betartásával jár el, és a fenyegetést, "azt a cinikus, vérlázító fenyegetést" visszautasítja, amivel Vadai élt.

Ezután azt a dolgot nem oldotta fel, hogyan hivatkozhatott egy államtitkár olyan passzusra, amit éppen a kormány függesztett fel a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva, hanem azt sorolta, hogy igenis joggal van ilyen válsághelyzet elrendelve: a balkáni útvonal aktív, a görög hatóságok 14 ezer embert hoztak át a szárazföldre. A konkrét Gruevszki-ügyről pedig megismételte, hogy nem adhat információt egyetlen menekültügyi eljárásról sem.

Újabb államtitkár, újabb magyarázat arra, miért kerülhette el Gruevszki a tranzitzónát

Az interpellációknál egy másik DK-s, Arató Gergely is felhozta a Gruevszki-ügyet, és arra volt kíváncsi, hogy ki adott utasítást a magyar diplomatáknak, hogy Albániától Magyarországig autóval vigyék, és kézről-kézre adják Gruevszkit végiga Balkánon. Illetve azt kérdezte, hogyan, milyen alapon kerülhette el például a tranzitzónát, amikor épp nem érvényes az a passzus, amire korábban egy államtitkár hivatkozott. Illetve kitől, és milyen papírokat kapott, amivel belépett Magyarországra.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár válaszában elmondta, hogy a magyar diplomaták semmilyen szökésben, szöktetésben nem vettek részt, Gruevszki három határt lépett át, tehát hatszor ellenőrizték papírjait, és továbbengedték. A budapesti meghallgatását pedig nemzetközi jogszabályok tették lehetővé.

Kommunista tempó

A DK-s Varjú László Orbán Balázs államtitkárt interpellálta szintén Gruevszki-ügyben. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen és milyen értékű ellátásokat kapott a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnök, és mennyibe került az adófizetőknek Gruevszki ellátása.

Orbán Balázs államtitkár válaszában azzal kezdett, hogy elképesztő, amit a DK képviselőcsoportja ebben az ügyben csinált ma, és bár tudja, hogy a munkaköri leírásának része, hogy válaszoljon, de hozzátenné, hogy a nagymamája, 4 és fél évet ült Rákosiék börtönében politikai okokból, ő mondta többször a rendszerváltás után dolgokra, hogy "kommunista tempó". És neki a DK-ról, és ezekről az interpellációkról ez jutott az eszébe, hogy a bűncselekmények elkövetésével vádolás, a börtönnel fenyegetés semmi más, mint kommunista tempó.

Gruevszki-ügyről pedig azt mondta, a jogszabályokban meghatározottak szerint jelentkezett Gruevszki a külképviseleten, a jogszabályoknak megfelelően kapott a schengeni övezetbe belépést biztosítót okmányt, a jogszabályoknak megfelelően lett meghallgatva Budapesten, a jogszabályoknak megfelelően zajlott nem a tranzitzónában az eljárás.

Felelős párkapcsolatról a nemzeti alaptantervben

A KDNP-s Harrach Péter interpellálta a KDNP-s államtitkárt, Rétvári Bencét a felelős párkapcsolatra, illetve a családi életre való nevelésnek megjelenéséről a köznevelésben.

Harrach szerint a keleti ember családban él és családban gondolkodik, támaszt jelent neki, megéli a gyermekvállalás örömét, míg a nyugati kultúrában az értékrendben lecsúszott a család megbecsülése, és hajlamosak családon kívül élni. Így azonban a gyermek személyiségének fejlődése csorbul. Egy magyar felmérés szerint a 40 év körüliek 40%-a gyermektelen és 32%-uk párkapcsolaton kívül él.

Harrach szerint a párkapcsolat magánügy, abba nem kell beleszólni, azonban ha a köznevelés része a párkapcsolatról való gondolkodás, vagy a családi éltre való nevelés, az mindenképp üdvözlendő lenne. Rétvári szerint, aki ilyesmit javasol, nyitott kapukat dönget, hiszen a kormány szerint is fontos részének kell lennie a köznevelésnek a családi életre nevelés. "A családi élet és a karrier összehangolását érdemes ma egy tizenéves fiatallal végigbeszélni" - mondta Rétvári, aki szerint a felelős párkapcsolatokról való beszélgetésnek is helye van a nemzeti alaptantervben.

Tállai szerint csak a bankrendszernek volt jó a lakástakarék

A Jobbik a megszüntetett lakástakarékosság kapcsán interpellált. Szerintük hazudik a kormány amikor arra hivatkozik, hogy az önálló lakás, ház vásárlása volt a cél, és ez nem teljesült megfelelő módon, mert valójában társasházak újítottak fel a házat, vagy akár egy hitelfelvétel önrészének lehetett alapja egy lakásvásárlásnál. A társasházak 80-90%-a használta felújításra, vagy kazáncserére. Hozzátették, fejezze be a kormány a fenyegetőzést, hogy az utolsó pillanatokban megkötött szerződéseknél vizsgálódni fognak.

Tállai válaszában arról beszélt, hogy ez csak a többségében külföldi tulajdonban álló bankoknak volt jó biznisz, az elmúlt 8 évben 60 milliárd nyereséget termelt a pénzintézeteknek ez a rendszer, amiből 30-at ki is vettek osztalékként,

"SENKI MÁSNAK NEM VOLT JÓ, CSAK A BANKRENDSZERNEK"

- mondta Tállai, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy két nap alatt 140 ezer új szerződést sikerült kötni, ami csak akkor volt lehetséges, ha ez nagyon megéri a bankrendszernek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?