Judit
2 °C
7 °C

6,5 évet kapott a debreceni díler, akinek árujától meghaltak, kómába estek

2018.11.27. 17:00

Ítéletet hirdettek annak a vádlottnak az ügyében, aki 2014 januárjától 2015 szeptemberéig kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kereskedett Debrecenben, és munkássága nyomán egy ember meghalt, hatan kórházba kerültek - közölte a Debreceni Járásbíróság

Az elsőfokú bíróság T. S.-t bűnösnek mondta ki kábítószer-kereskedelemben, oktatási épület közvetlen környezetében elkövetett kábítószer-kereskedelemben, valamint új pszichoaktív anyaggal való visszaélésben. Különös visszaesőként halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönt, 7 év közügyektől eltiltást, vagyonelkobzást rendeltek el, és kötelezték 1 422 836 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádlott 2014. januárjában elhatározta, hogy marihuánát és speedet fog árulni. 2015. szeptember 3-án délután egy debreceni iskolától néhány méterre leszólított egy gyermekeire várakozó nőt, akinek ingyenesen átadott egy fehér port tartalmazó műanyag zacskót. A nyomozás során lefoglalt tasak felületén amfetamint tartalmazó anyagmaradványt azonosítottak.

A vádlott 2015 szeptemberében vásárolt 10 gramm ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlentől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti. 2015. szeptember 5-én este hívta fel a sértett, akivel később egy belvárosi nonstop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi 3 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amivel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák azt el. A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak. A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele.

T. S.-hez akkor este egy másik vevőtől is telefonhívást kapott. A vádlott neki is 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból. A vevő két barátjával találkozott, a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették. Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól. 

Dr. Mocsáry Eszter bíró kiemelte: nemcsak az elkövetők, hanem a fogyasztók számára is intő jel, hogy senki sem tudhatja, hogy amit az utcán vásárol, az mit tartalmaz.  A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás és kényszerintézkedés alatt, hosszú időn át követte el. Szintén súlyosító körülmény a kábítószer mennyisége, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodása.

Enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, valamint a vádlott részbeni, ténybeli beismerő vallomását és megbánó magatartását.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítése miatt jelentett be fellebbezést. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?