Feljelentést tettek Botka László ellen a Szeviép-ügyben

2018.11.27. 11:27

A Szeviép-ügy "Botka László személyes ügye, Botka László büntetőügye" - jelentette ki kedden Szabó Bálint ügyvéd, a Szeviép egykori beszállítóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki feljelentést tett a szegedi polgármester és Ujhelyi István szocialista politikus ellen.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Szeviép-ügy politikusok, rendőri és ügyészi vezetők vezényletével jó előre megkoreografált büntetőügy, amelynek az építőipari cég első fokon elítélt három vezetője csupán mellékszereplője volt.

Szabó Bálint szerint 2008-ban vezető szegedi szocialista politikusok a Szeviép-vezérekkel közösen elhatározták, hogy a vállalkozáson keresztül közpénzmilliárdokat tüntetnek el helyi nagyberuházások során. Megállapodtak abban is, hogy az esetleg adódó büntetőügyeket befolyásukkal visszaélve helyi rendőri és ügyészi vezetőket felhasználva próbálják majd elsimítani - állította a jogász, aki a Szeviép-ügyet maffia-bűncselekménynek nevezte.

Szabó Bálint szerint az ügy egyik kulcsszereplője Ujhelyi István korábbi sofőrje, aki 2008-ban a Szeviép-cégcsoporthoz "ejtőernyőzött", majd segédkezett eltüntetni több száz millió forintot. Ezért kezdeményezte, hogy a hatóságok indítsanak nyomozást a Szeviép egyik leányvállalata, a Biztonsági Üzem Kft. csődjének ügyében is. A cégnél az anyavállalathoz hasonló folyamatok zajlottak le, a kft. is felszámolással szűnt meg, több károsultat és mintegy százmillió forint tartozást maga után hagyva - mondta.

Az ügyvéd kezdeményezte, hogy az önkormányzat hozzon létre vizsgálóbizottságot annak felderítésére, milyen szerepe volt a városnak a Szeviép-ügyben. 

Szabó László egyébként korábban Vas megyei MSZP-s tag, majd helyi DK-s szóvivő is volt, később pedig az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról mondott máig nem bizonyított elméleteket, Botkával pedig már többször is volt konfliktusa.

Szabó volt az, aki korábban azt állította, a Szeviép utolsó tulajdonosa a Botkával jó kapcsolatot ápoló Ujhelyi István MSZP-alelnök, egykori szegedi parlamenti képviselő üzlettársa volt egy másik társaságban. A politikus szerint ez nem igaz, Botkát azonban azóta is támadja ezzel a kormánymédia. Ezzel az üggyel kapcsolatban egyébként tavaly márciusban botrányt is csinált a jogász. 

A polgármesteri kabinet által a helyszínen kiosztott közlemény szerint "Szeged nem kér Szabó Bálint hazudozásaiból, a Vas megyéből ideszerződött provokátor mocskolódásából." Felszólították Lázár Jánost, "ne hergelje tovább a szegedieket, és hívja vissza hamis kutyáját a városból". A közleményben arra kérik a "bukott minisztert", hogy "az aljas és gyáva vádaskodás helyett inkább arról adjon számot, miért szerződött 300 millió forintért Hódmezővásárhely polgármestereként a Szeviéppel".