Országos tüntetést hirdetnek a szakszervezetek a túlóratörvény miatt

2018.11.27. 21:46

December 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy megmutassák, elegük van a jogalkotási folyamatból, derült ki az ATV Híradóból.

Szerintük a két kormánypárti képviselő, Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf javaslata teljesen elfogadhatatlan és saját választóik ellen hozott, mert ha az Országgyűlés elfogadná a törvénymódosítást, akkor a munkaadók kedvük szerint kötelezhetnék a munkavállalókat túlmunkára, és lehet, hogy csak két-három év múlva fizetnének nekik.

A fideszes javaslat a munka törvénykönyvének módosításával a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelné az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét. Ráadásul a mostani egy év helyett három év lenne az az időszak, amelyen belül a cégeknek el kellene számolniuk a túlórák díjával és a szabadnapokkal az alkalmazottaik felé.

Leegyszerűsítve tehát a munkavállalók számára több túlórát írhatna elő a főnök, és mindezért ugyan több pénzt kapnának a túlórázók, de nem kellene évente összesítést készíteni a túlórákról és a szabadnapokról.

A javaslatot kedden kezdte tárgyalni a parlament. A vita indulatos ellenzékkel és végig a laptopját bámuló – az LMP-s Csárdi Antal szerint tetrist játszó – Kósa Lajossal zajlott.

A javaslat egyik és egyetlen megjelent ötletgazdája, Kósa Lajos kedd este a parlamentben azt mondta, ezzel a javaslattal csak a gazdaságot akarják erősíteni, ezzel együtt pedig a foglalkoztatottságot. "Ha valaki armageddont, bérrabszolgaságot, kizsákmányolást vizionál", az szerinte értelmetlen. Nagy nevetést váltott ki az ellenzékből, amikor Kósa javaslatának támogatását kérte.

Ez a javaslat "rabszolgatörvény"

Kósa után az ellenzék felszólalói következtek. 

Pintér Tamás a Jobbikból úgy reagált a javaslatra, ha ezt megszavazzák, akkor az átlagos dolgozó kevesebbet lehet majd a családjával, túldolgozza magát, amibe fizikailag is belebetegedhet.

Igaz, hogy 2018-ban véget ér a családok éve, de arra senki nem számított, hogy 2019. a családok elleni év lesz.

Pintér szerint nem a munkaórát kellene emelni, hanem a munkabért, és így talán a külföldön dolgozó magyarok is hazajönnének, és megszűnne a munkaerőhiány. Azt is felajánlotta Kósának és a javaslat másik ötletgazdájának, Szatmáry Kristófnak, hogy álljanak be a gyárakba minimálbérért dolgozni, és talán így megtapasztalják, javaslatuk mennyire van a munkavállalók mellett.

Majd az MSZP-s Harangozó Tamás vonta kérdőre Kósát:

Nem szégyellik magukat? 400 órás túlmunka? Akár havi egy nap szabadság? Mondják maguk? A milliárdosokkal röpködő miniszterelnökükkel?

A szintén MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó rögtön azzal kezdte, nem fogja "urazni" Kósát, mert nem érdemes rá. Felhívta rá a figyelmet, hogy összesen "négy parlamenti fideszes képviselő tartózkodik itt a 133-ból", így tehát – ahogy a vita alatt később még többen is fogalmaztak – kedd este

a Fideszből négyen túlóráznak.

Egy órával később egyébként mindössze ketten maradtak.

Ezután indulatosan olvasott fel a családok évéről szóló szórólapból, ahogy fogalmazott, "ezt a szennyet", amiben arról írnak, hogy mindenkinek joga van arra, hogy szerető családban nevelkedhessen, amivel most teljesen szembe megy ez a javaslat.

Az LMP-s Csárdi Antal felhívta a figyelmet Szatmáry Kristóf távollétére, mint mondta: "gondolom, az online pénztárgépét javítja".

Csárdi kicsit matekozott: "Egy évben 52 hét van, amíg a kétharmad másképp nem dönt", majd a számokból kijött, hogy a túlóra mindenképp heti plusz egy napot (tehát hétből hatot) jelenti, amiért még csak a fizetést sem kapják meg, csak három évvel később.

Képviselő úr, ha ön az ehavi tiszteletdíját 2021 novemberében kapná meg, azért elhúzná a száját, nem?

– szegezte Kósának a kérdést.

Szél Bernadett független képviselő keddi dél körül tartott sajtótájékoztatóján melegített az esti parlamenti vitára: összekötözött kezekkel tiltakozott – ahogy fogalmazott – a "rabszolgamunka" ellen, és azt mondta, kedd este a parlamentben jön a folytatás. 

Ígéretét többé-kevésbé beváltotta: bár a kötél otthon maradt, az indulatos felszólalás folyatódott: hevesen arra kérte Kósát, nézzen végre fel a gépéből, ha már "a nevét adta ehhez a szörnyszülötthöz". Kósa nagy tapsot kapott, amikor végre egy pillanatra felnézett, majd rögtön vissza is temetkezett a laptopjába.

Szél szerint az emberek nettó fizetését kell emelni, "mert abból tudnak tejet venni, kenyeret venni, sertést venni", utalt utóbbival Kósa anyjának sertéstelepére.

Arra kérte az ellenzéket – ahogy utána a független Volner János is –, hogy ha ez a javaslat átmegy, forduljanak együtt az Alkotmánybírósághoz, ha ez sem vezet eredményre, akkor az Alapvető Jogok Biztosához.  • Hírek
  • Megtakarítás