16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Gulyás: Pontosan fogalmaztam, amikor Közép-Európai Egyetemet mondtam

2018.11.28. 14:29 Módosítva: 2018.11.29. 11:44

A kormány megtárgyalta Kósa Lajos egyéni indítványát a túlmunkakeret emeléséről, mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón. Gulyás minderről azt mondta, a kormány azt támogatja, hogy aki többet akar dolgozni, annak legyen erre lehetősége. A kormány azonban

csak olyan módosítást támogat, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével legyen lehetséges a mostaninál többet dolgozni.

Most kollektív szerződéssel emelhető 250-ről 300-ra a túlóraszám. 400-ra csak a munkavállaló beleegyezésével lenne emelhető, mondta. A kérdésre, hogy lesz-e jogszabályi védelem, ha a munkáltató fenyegetéssel, retorziókkal akar rávenni egy dolgozót a 400 órára való beleegyezésbe, Gulyás azt is mondta, a jogszabályok jelenleg biztosítják ezt, ráadásul munkaerőhiány van jelenleg, azaz nem reális egy ilyen fenyegetés.

Semmilyen egy éven túli elszámolást nem tartunk lehetségesnek, ezt is mondta Gulyás egy kérdésre.

Az Index kérdésére, hogy mi változott tavaly óta, amikor egy hasonló javaslatot visszavontak, azt mondta, a munkaerőpiaci helyzet önmagában indokolja a változtatást. „Minden érv amellett szól, hogy ne korlátozzuk az emberek szabadságát, hogy aki többet akar dolgozni, az dolgozzon többet." Azt is mondta, az EU-ban 416-418 órás maximum van.

Ezzel egyébként egy időben Kósa Lajos is bejelentette  a „pontosítást", igaz, arról nem beszélt, hogy kvázi a kormány kényszerítette ki ezt, vagy legalábbis hirtelen pont ugyanazt kezdték gondolni a dologról.

Kérdésekre válaszolva Gulyás azt mondta:

 • Azért az oroszoknak adták ki a fegyverkereskedéssel gyanúsított oroszokat, mert orosz állampolgárok.
 • Egyelőre az EU-tól nem kaptak tájékoztatást a migránsoknak osztott bankkártyákról, de Gulyás azt mondta, ilyen rövid idő alatt ez nem is elvárható, úgyhogy továbbra is várják a választ.
 • Honvédkórház koraszülöttosztályának bezárásáról annyit mondott, minden városban magas színvonalon kell biztosítani az ellátást. Hogy ezt konkrétan hol oldják meg, azt az egészségügyi államtitkárságra bízzák. A lényeg, hogy jól működjön. Gulyás azt mondta, azzal számolnak, az államtitkárság ennek az útmutatásnak alapján jár el.
 • December 24-e egyelőre nem lesz szabadnap, nemrég döntöttek a nagypéntek szabadnapról, most türelmet kérnek a további követelések kapcsán.
 • Valótlan a Deutsche Welle információja, hogy magyarok segítették Gruevszki volt macedón kormányfőt Macedóniából kijutni, közölte Gulyás. További kérdésekre válaszolva azt is mondta, hogy minden úgy történt, ahogy eddig elmondták. A diplomaták segítségre vonatkozóan azt mondta, a Külügyminisztériumhoz kell fordulni. A jogszabályok szerint automatikus a menedékjog felülvizsgálata, ha kiadatási kérelem van, mondta Gulyás. Ez megtörténik, aztán az igazságügyminiszter kezdeményezheti a bíróságnál, hogy döntsön a kiadatás feltételeiről, aztán a miniszter mondja ki a végső szót. Amikor Amerika-barát grúz politikusok kaptak menedékstátuszt, akkor senki nem kérdezősködött a sajtótól, tette hozzá Gulyás. Ők itt élnek ma is.
 • A Hír TV birtokába került egy hangfelvétel, amely szerint Szávay István azzal dicsekszik, hogy megütött egy zsidó nőt, mi erről a véleménye, hangzott el újságírói kérdésként. Gulyás erről azt mondta, először nyilatkozzon a megvádolt képviselő, hogy mi történt, de ha bebizonyosodik, hogy így történt, akkor szerinte nincs helye a parlamentben a képviselőnek.
 • Gruevszkiről senki nem tesz napi jelentést Gulyásnak, a menekülteknek járó ellátás jár neki. Gulyás felé nem kell jeleznie, hogy ha elhagyja az országot.
 • CEU-ügy: kijelenti-e, hogy a kormány nem írja alá december 1-ig a megállapodást? Gulyás azt mondta, ez a dátum nincs törvényben. A kormány garanciát adott, hogy az egyetem a jogszabályoknak megfelelően felsőoktatást folytathat. Aláírja-e a kormány az együttműködési megállapodást New York állammal? „Én nem látok New York-i látogatást Szijjártó Péter naptárjában a következő három napban" – felelte Gulyás. A végső ratifikációt az Országgyűlés mondja ki, mondta Gulyás. Gulyás végig a Közép-európai Egyetemről beszélt, amikor azt említette, hogy a kormány garantálja, hogy a jogszabályoknak megfelelően működhetnek Magyarországon.

Az Index megkérdezte, hogy ezt a mondatot CEU-val is el tudja-e mondani, a kettő ugyanis két külön intézmény. Gulyás azt felelte, ezért fogalmazott pontosan, amikor Közép-Európai Egyetemről beszélt.

Gulyás Gergely a CEU-ról

Gulyás ezenkívül a következő témákra tért ki:

 • A kormány áttekintette a migrációs helyzetet. Elfogadhatatlan, hogy az EP a migrációs vízumról megint szavazni fog, miután egyszer már szavaztak róla, most látszatmódosításokkal megint a parlament elé viszik. Ez a kormány szerint a demokrácia szabályainak mond ellent, mondta.
 • A kormány megerősíti a korábbi álláspontját, hogy az ENSZ migrációs megállapodását sem írják alá. Az USA után Magyarország is elhagyta a tárgyalásokat. Más régiós országok, Izrael, az osztrák kormány is hasonló döntést hozott, mondta Gulyás. 
 • A kormány tárgyalta a magyar faluprogramot. Döntések is születtek, de egyelőre annyit mondott, hogy Gyopáros Alpárral vidéken mutatják be a programot majd vasárnap.
 • A versenyképességi javaslatokról is tájékoztatást kapott a kormány. 4,5 millióan dolgoztak, ebben nincs benne a külföldi munkavállalás. 57 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt. Munkanélküliség 3,7-re csökkent 4 százalékról, közfoglalkoztatottak számában is csökkenés volt. Munkanélküli+inaktívak+közfoglalkoztatottak = 360 ezres tartaléka van az országnak munkaerő szempontjából, több nincs. A foglalkoztatási ráta 70 százalékra emelkedett.

Gulyás a tájékoztatót azzal kezdte, hogy a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárrá kinevezett Kovács Zoltán „részben velünk marad", részben mással is foglalkozik majd. Kovács az EP-választásokig az erről szóló tájékoztatókon részt vesz majd, a belpolitikai tájékoztatón pedig Hollik Istvánnal találkozhat a sajtó, mondta Gulyás. • Hírek
 • Hírek