A miniszter azt ígéri, a Honvédkórház koraszülött osztálya január elejére működni fog

D NOE20140908012
2018.11.29. 20:20

(...) az intézmény koraszülött osztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve - a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

- Ezt Honvédelmi Minisztérium írta szerdán azokra a cikkekre reagálva, amik pontosan ezt írták le. Hiszen hogy mikorra rendeződne ezen az osztályon az emberhiány, az itt sincs jelezve, az viszont tény, hogy az osztály nem tud a jelenlegi formájában működni.

Ahogy írtuk, december 15-én gyakorlatilag bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek. Válságértekezletet is tartottak arról, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény Perinatális Intenzív Centrumát (PIC).

Az RTL csütörtökön kérdést tett fel Benkő Tibornak honvédelmi miniszternek ezzel kapcsolatban, és a miniszter válaszában már eggyel konkrétabb volt. Azt mondta, 

"december közepétől legfeljebb két hétig, január elejéig lesz korlátozás."

Benkő egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

Mondjam úgy, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, mert öt fiatal hölgy megy el szülési szabadságra, van szülési szabadságon, hát ez most pillanatnyilag ezzel jár. Bizonyos korlátozásokat bevezetünk, ideiglenesen és részlegesen.

PIC osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra, nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). A Honvédkórházé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike, ami 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad. 2015-ben Dani és családja történetén keresztül mutattuk be a Honvéd PIC működését.

(Borítókép: Egy férfi fogja gyermeke kezét a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ koraszülött intenzív centrumában Budapesten 2014. szeptember 8-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)