Sajnálom, hogy miattam verték agyon Szögi Lajost

2018.11.29. 10:08

„Nagyon sajnálom a történteket, megváltoztathatnám, ha lehetne" – nyilatkozta a Borsnak H. Kitti arról a 12 évvel ezelőtti balesetéről, amely után a lány rokonai halálra verték gyerekei szeme láttára Szögi Lajost. A tanár Olaszliszkán haladt át autójával, amikor az úton elé került az akkor 11 éves lány. A balesetben nem sérült meg, a 44 éves Szögi Lajost mégis 140 ütéssel, rúgással, botütéssel gyilkolta meg a tömeg.

Kitti azóta családanya lett, elköltözött Olaszliszkáról, néha visszatér még rokonaihoz, de sosem alszik ott. Házuk ablaka Szögi Lajos emlékművére néz.

A gyilkosság miatt tíz embert ítéltek el 2009-ben, hármat legalább 30 évet jelentő életfogytiglanra, köztük Kitti apját. Anyja 15 évet kapott, a lány idősebb bátyja 17 évet, fiatalabbik bátyja tíz évet.

Ketten azóta már szabadlábon vannak. H. Dezső 17 éves büntetése 2023-ban jár le, de Kitti bátyja jó magaviselettel jövő nyáron szabadulhat. A jelenleg a szegedi Csillag börtönben őrzött férfi kártérítési pert nyert első fokon a rossz börtönviszonyok miatt. Igaz, ha végül meg is kapná, sem valószínű, hogy megtarthatná: Szögi Lajos családjának 46 millió forint kártérítést ítélt meg az állam az elítélt családra terhelve, ám ők mindeddig ebből nem kaptak semmit. Szögi Lajos örököseinek ügyvédje végrehajtóhoz fordult a megítélt tartozás behajtására azután, hogy a felmerült H. Dezső ötmilliós kártérítése.