Megint új országos tisztifőorvost nevez ki Kásler Miklós

2018.12.01. 09:00

Az utóbbi időben igencsak gyorsan cserélődnek az országos tisztifőorvosok. Mint a Népszava nyomán a múlt héten megírtuk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere november 21-én néhány hónap után felmentette Kovács Attila országos tisztifőorvost. Helyére néhány nappal később Szabó Enikőt, az eddigi helyettes tisztifőorvost nevezték ki.

Információink szerint azonban a mai napon újabb országos tisztifőorvos mutatkozik be a Nemzeti Népegészségügyi Központban. A posztra Müller Cecília Fejér megyei tisztifőorvos kerül. Helyettesei Szabó Enikő és Surján Orsolya lesznek.

Az elmúlt hónapokban igencsak hektikusan alakult a hazai közegészségügy és járványügy vezetése:  

  • A 2018 tavaszi kormányváltás után, május 29-én menesztették Szentes Tamást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárt. (Szentest november 1-től a hajléktalanok ellátásának koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezeték ki).
  • Ezután Surján Orsolya, Surján László KDNP-s politikus lánya látta el az országos tisztifőorvosi feladatokat az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OKI) főigazgatójaként.
  • Október elsején új intézmény jött létre Nemzeti Népegészségügyi Központ néven. Ez az egykori OKI mellett egyéb hatásköröket is átvett, és ide kerültek az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatai is. Az új intézet vezetőjévé Kásler Miklós miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét bízta meg. Az ő feladata lett volna az új népegészségügyi program kidolgozásának és végrehajtásának koordinálása.
  • Információink szerint a múlt hét elején Kovács Attila még vezetőként intézkedett, majd szinte ő is az újságból tudta meg, hogy már nem ő az országos tisztifőorvos. Kovács Attila a jövőben a országos vastagbélszűrési-, illetve a méhnyak- és emlőszűrési programokért lesz felelős.
  • Helyére átmenetileg Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos került. Néhány napra.
  • A mai napon Müller Cecíliát mutatták be a Nemzeti Népegészségügyi Központ új vezetőjeként, országos tisztifőorvosként.

A tavaszi kormányváltás után Kásler Miklós miniszter jelentős személyi és szervezeti átalakításokba kezdett a minisztériumban és a háttérintézményeknél. Hónapok teltek el úgy, hogy számos fontos területnek nem volt vezetője. 

Októberben Nagy Anikó egészségügyi államtitkár pár hónap után váratlanul távozott posztjáról

Közben az orvos és nővérhiány miatt több sürgősségi osztályon és kórházban jelentkeztek problémák, botrányt okozott az Országos Kardiológiai Intézetben leváltott szívsebész ügye

Kásler Miklós gyakran beszél a megelőzés fontosságáról és a nagy országos szűrések elindításáról. A vastagbélszűrési programnak - tőle még függetlenül - már tavaly el kellett volna indulnia, de információink szerint máig nem végeztek érdemi szűrést. Pedig ez fontos lenne a megelőzés érdekében, a korai felismerés ugyanis életeket menthet.  Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe.     • Hírek
  • Bankszámla