Paulina
21 °C
36 °C

Havazással és mínusz 15-16 fokokkal kezdődött a tél

D  VG20181130010
2018.12.01. 07:59

Az első decemberi hajnal kemény lehűléseket hozott az ország északkeleti részében. Az Időkép hőtérképének adatai szerint Szabolcsban, az ukrán határ közeli területeken mínusz 15-16 fokig süllyedt a hőmérséklet reggel hatra. A történelmi csúcstól ez azonban elég távol van, a met.hu adatai szerint 1925-ben Jászberény térségében mínusz 22 fokot is mértek december 1-jén.

Szabolcsban a mostani extrém hideget részben az okozta, hogy az ország területének túlnyomó részével szemben ott derült, felhőtlen volt az ég az éjszaka. Az ország nagy részében borús az idő, így enyhébb hidegek vannak, illetve voltak hajnalban, a nyugat-dunántúli megyékben csak mínusz 3-5 fokig süllyedt a hőmérséklet. A relatív hőérzet azonban a legtöbb helyén ennél néhány fokkal hidegebbet „mutat”.

Untitled-6
Fotó: Időkép

De nemcsak a szabolcsi fagyok miatt kezdődött igazán téliesen a tél. A kisalföldi régióban többfelé havazik, de egészen a Lábatlan-Veszprém tengelyig tapasztalni sokfelé hószállingózást.

Az előrejelzés szerint szombaton az ország túlnyomó részén egész nap felhős lesz az ég. Nyugaton és északnyugaton a hószállingózás és gyenge havazás délutánra megszűnik.

Borítókép: MTI/Varga György