NAIH: Demeter Márta tévedett

2018.12.03. 13:21

Mint emlékezetes, október közepén az LMP-s Demeter Márta azt kérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, hogy miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? A kérdés nagy port kavart, miután a kormányhoz közeli sajtó azt írta, hogy a képviselő egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona gyerekét tévesztette össze a kormányfő lányával. Demetert azzal vádolták, hogy katonai titkokat hozott nyilvánosságra, ezért először a rendészeti bizottságból akarták lemondatni, majd képviselőségéről is, végül feljelentették.

Most a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azt írja, hogy megvizsgálták az ügyet, és rekonstruálták, hogy a képviselő milyen tartalmú tájékoztatást kért és kapott a Magyar Honvédség által kezelt repülési és utasadatokról. Azt írják, hogy a helyszíni vizsgálat során meggyőződtek arról, hogy a képviselő asszony által kért dokumentumokban szereplő, illetve a kérdéseiben nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény felhatalmazása alapján a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből korlátozza, másrészt arról, hogy az országgyűlési képviselő a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatást kapott a számára bemutatott dokumentumok kezeléséről és azok "nem nyilvános" minőségéről.

A Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratok alapján megállapítható volt, hogy azokban egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az országgyűlési képviselő a nyilvánosság előtt tényként hivatkozott, vagyis hogy a repülőgép egyik utasa a miniszterelnök kiskorú lánya lett volna

- írja a NAIH közleménye.

A hatóság a nem nyilvános adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán más intézkedést nem tesz, mivel mint írják, bírósági eljárás van folyamatban.