Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nincs kilátásban egy Trump-Orbán találkozó

DMOHA20181123008
2018.12.04. 19:49

Nincs napirenden Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, mondta az amerikai nagykövet, David Cornstein az RTL Híradónak. A nagykövet azt is mondta, amerikai részről nyitás volt a kapcsolatban, de a találkozóhoz a magyar oldalról is gesztusok kellenének, így csak akkor veti fel egy találkozó lehetőségét Trumpnál, ha előrelépést látnak például a katonai együttműködésben vagy az ukrajnai helyzet megoldásában.

Szerintem a személyiségük sokban hasonlít egymásra

– mondta a nagykövet Trumpról és Orbánról.

Orbán Viktort a 2010-es megválasztása óta egyszer sem hívták meg hivatalos útra Washingtonba. Az RTL a kormánytól is megkérdezte, hogy kezdeményeztek-e találkozót, mire azt a választ kapták, hogy a magyar külpolitika számára Magyarország az első, és ehhez igazítják Orbán naptárát és a külpolitikai döntéseket.

A június végén hivatalba lévő amerikai nagykövet egyébként szomorú kudarcnak nevezte a CEU ügyét. Az RTL híradójának nyilatkozott a CEU költözése kapcsán.

Nagyon szomorú vagyok. Hosszú ideig dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás az egyetem és a kormány között. Ebből a szempontból ez egy kudarc, de bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?