Nincs kilátásban egy Trump-Orbán találkozó

DMOHA20181123008
2018.12.04. 19:49

Nincs napirenden Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, mondta az amerikai nagykövet, David Cornstein az RTL Híradónak. A nagykövet azt is mondta, amerikai részről nyitás volt a kapcsolatban, de a találkozóhoz a magyar oldalról is gesztusok kellenének, így csak akkor veti fel egy találkozó lehetőségét Trumpnál, ha előrelépést látnak például a katonai együttműködésben vagy az ukrajnai helyzet megoldásában.

Szerintem a személyiségük sokban hasonlít egymásra

– mondta a nagykövet Trumpról és Orbánról.

Orbán Viktort a 2010-es megválasztása óta egyszer sem hívták meg hivatalos útra Washingtonba. Az RTL a kormánytól is megkérdezte, hogy kezdeményeztek-e találkozót, mire azt a választ kapták, hogy a magyar külpolitika számára Magyarország az első, és ehhez igazítják Orbán naptárát és a külpolitikai döntéseket.

A június végén hivatalba lévő amerikai nagykövet egyébként szomorú kudarcnak nevezte a CEU ügyét. Az RTL híradójának nyilatkozott a CEU költözése kapcsán.

Nagyon szomorú vagyok. Hosszú ideig dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás az egyetem és a kormány között. Ebből a szempontból ez egy kudarc, de bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből.