Judit
3 °C
7 °C

Pest megyében az esetek felében nem ér ki a mentő 15 perc alatt

2018.12.05. 10:09 Módosítva: 2018-12-05 10:11:24

A mentők tavaly az esetek 64,9 százalékában tudtak kiérkezni 15 percen belül a sürgős esetekhez, írja a Népszava a mentők nemrég közzétett, 2017-es költségvetési beszámolója alapján. A lap szerint nem sikerült megvalósítani azt a célt, hogy  a sürgős hívások legalább 90 százalékánál negyedórán belül megérkezzen a segítség,  hiába költött a kormány hozzávetőleg 15 milliárd forint uniós pénzt az előző ciklusban erre.

IMG 20170908 170347
Fotó: Nagy Attila Károly

Az adatok szerint a mentők 100 sürgős hívásból 64-65 esetben érnek ki 15 percen belül a betegért. További negyedükhöz félórán belül érkezett meg a mentő, és a segélykérők 9 százalékának fél óránál is többet kellett várnia.

A mentők leggyorsabban a Győr-Moson-Sopron megyében élőkhöz érnek ki, ott tavaly a hívások 79,3 százalékában 15 percen belül megérkezett a segítség. A legrosszabb a helyzet Pest-megyében. Ott a hívások felében sem sikerül odaérni negyedóra alatt a beteghez.

Korábban több hír jelent meg arról, hogy a mentősöknél sincs elég elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni. A költségvetési beszámolóban is szerepel, hogy a legtöbb üres álláshely a mentőtiszti, az ápoló és a gépkocsi vezetői posztokon van. 

A lap utal arra, hogy a mentők a korábbi években gyorsabban kiértek a helyszínekre és azóta romlott a helyzet. Az Országos Mentőszolgálat erre azt válaszolta: nem lehet összehasonlítani a 2014-es és a 2017-es adatokat, hiszen azokat korábban papíron rögzítették  sokszor kerekített számokkal, 2017-ben viszont már a számítógépek által regisztrált pontos adatokkal dolgoztak. A Népszava erre megjegyzi: az Országos Mentőszolgálatnál 2014. november 30.-tól működik a mentési irányítási rendszer (MIR), azaz már ekkortól számítógép rögzíti a mentés minden mozzanatát és az időpontokat.   

 

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?