Életfogytiglant javasol az ügyészség az M5-ös autópályán gyilkoló török férfinak

2018.12.06. 11:37 Módosítva: 2018.12.06. 11:38

Előkészítő üléssel elkezdődött annak a török származású német állampolgárnak a pere, aki tavaly decemberben az M5-ös autópályán lelőtte szintén török származású ismerősét, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített. A 53 éves férfit több ember sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolják.

A vádlott évekkel korábban ismerte meg a bolgár állampolgárságú, szintén török nemzetiségű férfit. Segített neki Ausztriába költözni, elhelyezkedni és kölcsön is adott neki. Mivel a pénzt nem kapta vissza, viszonyuk megromlott, írja az MTI a vádirat alapján.

Amikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli. Tavaly december 4-én Hegyeshalomnál várta egykori ismerősét, aki egy osztrák állampolgárságú munkatársával együtt ült az autóban. A két férfi továbbindult Röszke felé, és hajnalban megállt az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél, ahol utastársával együtt elaludt a kocsiban.

Amikor a vádlott látta, hogy a két férfi elaludt, sapkát és kesztyűt húzott, majd kezében egy pisztollyal bekopogott az autó vezető felőli oldalán. A sértett felriadt, felismerte férfit, és megpróbált elmenekülni az autóval. A férfi azonnal lőtt, ötször ismerősét, kétszer osztrák társát találta el.

Bár a bolgár állampolgárságú férfi a szívébe is kapott egy lövést, még el tudta indítani az autót, és kihajtott a pihenőből. Száz-százötven méterrel odább az autópálya leálló sávjában azonban megállt, és a helyszínen meghalt. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni. Kórházba került, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A vádlottat másnap este a német, az osztrák és a magyar ügyészség együttműködésének köszönhetőn sikerült elfogni.  

Az ügyész a csütörtöki előkészítő ülésen életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt még arra az esetre is, ha a vádlott beismeri tettét. A vádlott a lőfegyverrel visszaélést elismerte, azt azonban tagadta, hogy előre eltervezte a gyilkosságot. Azt mondta, a kocsiban ülő másik férfit nem akarta megsebesíteni, nem is tudott róla, hogy ott van. Arra hivatkozott, hogy a kesztyűje beszorult a pisztoly ravaszába, amely emiatt sült el többször. A bíróság az ügyet februárban tárgyalja. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport