Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Átlátszó: Az OTP magángépe "Magyarország kormánya" jelöléssel repked

20181005142830 5K8A1199
2018.12.06. 15:57

Az Átlátszó hosszú cikkben ír a Csányi Sándor vezette OTP magángépéről, ami 2017 decembere óta "Magyarország kormánya" jelöléssel repked, ráadásul a gép valahogy elég sokszor oda, és akkor, amikor Orbán Viktor is megjelenik Európa-szerte. Az OTP tulajdonában lévő Air-Invest Kft. gépe (HA-LKZ) egy Falcon 900LX az útjainak egy részén kormánygépként azonosítja magát: a légitársaság rubrikában a gép azt adta meg, hogy „Magyarország kormánya”, írja a lap, miközben ide a repülőgép üzemeltetőjét szokták írni.

A lap kitúrta a gép 2017. december 14-i magyarországi regisztrációja óta megtett útjait, amiből felsorol 12-őt, amikor éppen akkor, éppen oda repült, ahol aztán Orbán Viktor feltűnt. Miniszterelnöki találkozók, focimeccsek, uniós csúcs, focimeccsek, csúcstalálkozó, focimeccsek, és focimeccsek.

Miután Orbán a Vidi-meccses magángépes utazása után azt mondta, Garancsi barátjától kapta az utat, 30 éve így jár ezekre a meccsekre, és így jár majd a jövőben is, a DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a miniszterelnök ellen. Mondván, a többmillió forintos repülések nagy értékű ajándékok, a vagyonnyilatkozatban pedig nem szerepelnek. A mentelmi bizottság szerint azonban „nem tekinthető ajándéknak egy olyan sportrendezvényre szóló út, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz”.

Ehhez képest - teszi hozzá a lap -, van itt az utak között vb-meccsnézés is, ahol sajnos a magyarországi részvételt nehezen lehetne kimutatni, hacsak az nem az, hogy ott a magyar miniszterelnök a meccsen.

Ha ezek az utak hivatalosak, tehát a kormány bérli a gépet az Air Investtől, akkor többmillió forint közpénzt költenek rájuk teljes titokban. Ha viszont Orbán ajándékba kapta ezeket a repülőutakat, akkor ismét felmerül a vagyonnyilatkozatban való szerepeltetésük kérdése.

- írja a lap.

Zoom.hu: polgári lajstromszámot kapott a HM második Falconja

Idén több repülőgépet is vett a honvédség: februárban két Airbus A319-es érkezett a kecskeméti katonai repülőtérre, ezeket a csődbe ment Air Berlin flottájából vették, majd nyáron kiegészült a flotta egy Dassault Falcon 7X-szel. A hivatalos terminológia szerint annak eredményeképp, hogy a "Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében" a csapatszállítónak nevezett nehéz kategóriát könnyű, többcélú szállító- és futárgép követi. 

A megboldogult Magyar Nemzet márciusban úgy értesült, nem egy, hanem két "használt Dassault Falcon 7X üzleti repülőgép (business jet) beszerzésére készül" a HM, ám eddig egyet jelentettek be hivatalosan. Ráadásul hiába kérdezett rá konkrétan szeptemberben a Zoom.hu. hogy hány ilyen gépet szerzett be a HM, csak kitérő választ kaptak. Most azonban azt írja a lap, megvan a másik Falcon 7x is, ráadásul ez a lajstromjele alapján nem is katonai célú, hanem polgári.

Az eddig hivatalosan is bejelentett, katonai lajstromszámmal ellátott, HM által vásárolt gépeknél  előfordult, hogy Orbán Viktor használta, a HM mindig el is mondta, hogy a gép katonai célú, ám "a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat". Így logikusnak is tűnik, hogy addig a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök használja ezeket a gépeket, de a Zoom most azt írja, így, hogy egy másik Falcont is vett a HM, aminek már polgári lajstromszáma van, tényleg megérkezhetett a kormánygép. Ahogy írják:

  • "van az augusztusban a HM kecskeméti repülőbázisára érkezett, 606-os katonai lajstromszámú, katonai jelzésű és csukaszürke katonai festésű Falcon 7X, amit a Honvédség állítása szerint szállító- és futárgépként használ, és éppen ma, december 6-án délelőtt is repülést végzett.
  • van egy másik Falcon 7X is, amely az állami Légügyi Hivatal aktuális, december 3-i polgári légi jármű adatbázisában szerepel HA-LKX polgári lajstromjellel, a tulajdonosaként pedig a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) szerepel a papírokban."

A lap elküldte kérdéseit a Honvédelmi Minisztériumnak is, hogy stimmelnek-e az információk, illetve, hogy ezt a második, polgári lajstromszámozott gépet mikor és mennyiért szerezték be.

Korábban a HM azt írta, amikor a katonai gépekre kérdeztek rá, hogy diplomáciai utakra a kormányzat rendelkezésére bocsátják a gépeket, ha szükséges, „a jogszabályoknak megfelelően, amint az elmúlt évtizedekben mindenkor, úgy most is jogosult e gépek igénybevételére a kormány és a Köztársasági Elnöki Hivatal, hiszen a védett személyek légi szállítása – az európai gyakorlatnak megfelelően – Magyarországon is beletartozik a honvédség feladatkörébe.”

(Borítókép:  Csányi Sándor repülőgépe landol Ferihegy 1-en, a Videoton-Chelsea meccs másnapján, valószínűleg Orbán Viktorral a fedélzetén. - fotó: Németh Sz. Péter)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?