Ezekre az egyetemekre mentek a felvételin legtöbb pontot szerző diákok

2018.12.08. 23:17

Idén is elkészült az a rangsor, ami megmutatja, milyen karokra jelentkeznek legnagyobb számban az érettségin és felvételin legtöbb pontszámot elérő diákok. Az ELTE immár ötödik alkalommal készítette el ezt a rankinget, ami a nappali (osztott és osztatlan) alapképzésen továbbtanulók legjobb eredményű 10 százalékának választása alapján készül. 

Két szempontból is mértékadó ez a rangsor, írják. "Egyfelől az igen magas pontszámot elért hallgatók valódi piaci visszajelzést adnak az egyetemek kínálatára, hiszen ők valóban válogathatnak az intézmények és szakok között. Másfelől az ő esetükben a nyelvvizsga, emelt szintű érettségi, középiskolai versenyek eredményei jelzik, hogy többségük értékválasztása, pályaorientációja, munka-tudatossága kiforrottabb lehet." 

Az idén 4135 olyan diákot vettek fel egyetemre, akik legalább 453 pontot értek el a maximális 500-ból. 

Közülük kimagaslóan sokan, 695-en választották a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát. 

A második a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a harmadik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a negyedik pedig az ELTE Bölcsészettudományi Kara lett.  

Érdekes megállapítás még, hogy a legmagasabb pontszámot elérő felvételizők több mint négyötöde (!) budapesti egyetemet választott. Ha ehhez Debrecent (5,8%) és Szegedet (5,45%) is hozzávesszük, akkor látható, hogy ez a három város jelent perspektívát a legjobbaknak.

A legjobb diákok felét hat város, Budapest, Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Szeged, Miskolc középiskolái adják. Ezen belül is  1300-nál többen,   tehát egyharmadnyian  fővárosi gimnáziumból érkeznek.

Itt a top 10 százalék top 10-e, a teljes listát egyéb érdekes adatokkal itt találja

Kar A felvettek száma a legmagasabb felvételi pontszámot elérő diákok 10 százaléka közül
Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 695
BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar 271
Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 267
ELTE Bölcsészettudományi Kar 249
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar 192
BME Gépészmérnöki Kar 183
ELTE Állam- és Jogtudományi Kar 157
ELTE Természettudományi Kar 156
Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara 134
ELTE Informatikai Kar 105