Obstrukcióval akadályozták volna az ellenzékiek a túlóratörvényt

2018.12.10. 12:55 Módosítva: 2018.12.10. 14:33

Ellenzéki frakciók parlamenti obstrukciót terveznek a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez - "közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból" - 2800 módosító indítványt nyújtanak be ellenzékiek közösen, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. Azt szeretnék elérni - mondta -, hogy ne fogadják el a napirendet, amelyen szerepel a "rabszolgatörvény", azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat.

Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell

- mondta Tóth.

A terv azonban nem sikerült, mivel az igazságügyi bizottságban egy órával később már úgy határoztak, hogy az Országgyűlés hétfőn egyetlen döntéssel határoz a több mint 2925 napirend-módosító javaslatról.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában kormánypárti többségnek szavazataival Kövér László házelnök kérésére a parlamenti ülés kezdete előtt eseti állásfoglalást fogadtak el az ügyben. A bizottság megállapította, hogy az MSZP, a Párbeszéd és DK benyújtott módosítási javaslatai sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az ülés napirendjén szereplő napirendi pontok tárgyalási sorrendjét. Az ülésen az MSZP és a DK képviselői is elfogadhatatlannak és törvénytelennek nevezték a döntést.

Tóth az obstrukciót azzal magyarázta, hogy a Fidesz egy olyan jogszabályt akar elfogadtatni a parlamenttel, amely a magyar dolgozókat teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi a munkaadóknak. Szerinte titkos paktumot köthetett a kormány a multikkal, a külföldi tőkével, és ezért a magyar dolgozóknak hetente plusz egy napot kell dolgozniuk.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető elmondta,

ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor közösen az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája szerintük nem felelt meg a jogszabályoknak.

"Ezen a napon van az emberi jogok világnapja, amit Orbán Viktor és kormánya úgy kíván megünnepelni, hogy rabszolgává teszi magyar dolgozók millióit" - közölte Szabó. Szerinte a 400 óra túlmunka elrendelése gyakorlatilag azt jelenti, a Fidesz-KDNP bevezeti a kötelező szombati munkanapot.