Gátlástalanul plagizált pályázattal lehet igazgató egy tanár Szigetszentmiklóson

2018.12.11. 09:14 Módosítva: 2018.12.11. 10:03

Több oldalt szó szerint másolt át korábbi pályázatokból az a tanár, akit a fideszes többségű képviselő-testület oktatási bizottsága támogat a szigetszentmiklósi  Kardos István Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium igazgatói posztjára, írja a Magyar Narancs

475985 351066511597714 1782868634 o
Fotó: Kardos István Általános és Közgazdasági Szakközépiskola / Facebook

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek. A város megbecsült pedagógusa, Nagyné Gazsó Mária, az intézmény igazgatóhelyettese, és Adorján Botond, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ tanára, gazdasági vezetője, oktatásszervezője.

Adorján Botond a pályázatában teljes négy oldalon át szó szerint másolta át a 2016-ban a nagykállói iskola intézményvezető-helyettesi posztjára pályázó  Papp-Földesi Ernőné gondolatait. Emellett merített (=copy paste) a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola egyik tagintézményvezetői pályázatából is. A Magyar Narancs szerint ezt feltehetően azért tehette meg, mert a politikai hátszélben bízott.

Adorján még a pályázatához használt Szentgyörgyi-Albert-idézetet („olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája”) is egy az egyben nagykállói kollégájától lopta. A hozzáadott érték annyi, hogy a megpályázott intézmény nevét nagy rutinnal átírta a nagykállóiról a szigetszentmiklósira. Adorján  a helyzetelemzésen alapuló vezetési tervet és a vezetői hitvallást is kollégájától másolta. 

A szigetszentmiklósi képviselő-testület oktatási bizottsága múlt kedden Adorján Botond pályázatát támogatta (ezután derült csak ki a durva plágium). A tantestületben ezzel szemben Nagyné Gazsó Mária pályázatát nagy arányban támogatták, személye szintén kétharmados többséget kapott. 

A képviselő-testület szerdán határoz a pályázatok támogatásáról az oktatási bizottság javaslatát is figyelembe véve. Az intézményvezető kinevezéséről az iskolafenntartó Klebersberg Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozza meg a végső döntést.