A romániai projekt bedőlt, de Bánki Erik százmillióval szállt ki

2018.12.11. 07:17 Módosítva: 2018.12.11. 07:17

Milliárdos beruházást ígért Erdélyben, több mint száz hektár földet vásárolt, végül hatalmas tartozásokat halmozott fel Bánki Erik, a projekt bedőlt, de ő százmillióval szállt ki  – írja a Direkt36, amely a romániai Rise Projecttel közösen tárta fel a fideszes képviselő több mint tíz évre visszanyúló, romániai üzleti ügyeit.

A 444.hu-n megjelent cikk szerint Bánki Erik, aki jelenleg a parlament gazdasági bizottságát vezeti, 2008-ban egy 70 millió eurós (akkoriban több mint 17 milliárd forintos) projekt megvalósítására tett ígéretet. A tervek szerint egy bioetanol gyár épült volna a magyar határtól nem messze, Nagyszalontán.

A tervezett beruházás megvalósításához Bánki – a tulajdonában lévő romániai cégeken keresztül - 2007 és 2010 között 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt Romániában, több mint 250 millió forint értékben. Bánki a földek egy részét a nagyszalontai önkormányzat árverésein szerezte, amelyeken egyetlen vetélytársa az unokatestvére volt.

A földvásárlások eddig rejtve maradtak, mivel a képviselő az ingatlanokat nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban. Bánki vagyonnyilatkozatából és a cégei nyilvános pénzügyi beszámolóiból az sem derül ki, miből volt pénze a föld- és cégvásárlásokra. A befektetéseket megelőző években ugyanis romániai és magyar cégei veszteséget, vagy mindössze pármillió forintos nyereséget termeltek.

Bánki Erik
Bánki Erik
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Bánki a Direkt36-nak azt mondta, hogy a romániai cégei több vállalattól is kaptak kölcsönt a föld- és cégvásárlásokra, de a hitelező cégek nevére már nem emlékezett, és a hitelekről dokumentumokat sem mutatott. Azt pedig, hogy vagyonnyilatkozatából miért hagyta ki a romániai földeket, azzal indokolta, hogy azokat nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül birtokolta, így pedig szerinte nem volt köteles feltüntetni azokat.

A beígért beruházás végül nem valósult meg, Bánki szerint a 2008-as gazdasági világválság miatt. A képviselő cégei a bedőlt projekt után 2,3 millió eurós (akkori árfolyamon több mint félmilliárd forintos) köztartozást halmoztak fel Romániában, majd felszámolás alá kerültek.

Bánki romániai földjei azóta már nincsenek meg. Egy részükből a tartozásait fedezte úgy, hogy a földeket jóval magasabb áron számították be a törlesztésbe, mint amennyiért szerezte azokat. A maradékot pedig 309 ezer euróért (100,4 millió forintértért) értékesítette idén nyáron.