Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Túlóravita: Kósa fogalmatlan, menjen a fészkes fenébe!

D TT20181211059
2018.12.11. 13:56 Módosítva: 2018.12.11. 13:58
A túlóratörvény keddi záróvitáján Kósa Lajost támadta és szidta az ellenzék vehemensen. A jobbikos elküldte a fenébe Kósát, az MSZP fogalmatlannak nevezte. Kósa szerint viszont az ellenzék állításainak 95 százaléka hazugság.

Mielőtt szerdán a képviselők döntenek arról, megszavazzák-e a fideszes Kósa Lajos javaslatát a túlórák számáról (a mostani 250 helyett 400 túlóra elrendelését tenné lehetővé a módosítás), kedden a módosítás záróvitáját tartották a parlamentben.

Hétfőn az ellenzék megpróbálta módosítókkal szétbombázni a javaslatot, ám a fideszes többség úgy döntött, egy gombnyomással leszavazza az MSZP–Párbeszéd–DK hármas által benyújtott 2925 módosítót. Az ellenzék (mínusz Mi Hazánk) sípolással és kiabálással, majd kivonulással jelezte a felháborodását. Kedden azonban már visszatértek a parlamentbe az ellenzéki képviselők, ugyanis ekkor tartották a javaslat záróvitáját.

Először a törvényalkotási bizottság tagjai ismertették a többségi és a kisebbségi véleményt. 

 • Vécsey László (Fidesz): A javaslat „egy adott munkahelyen, az érdekelt felek megállapodása alapján, a munkavállalók biztos megélhetését szolgálja. A rugalmas munkaidő-szervezési feltételek megteremtését eredményezi."
 • Varga László (MSZP): Rugalmas kizsákmányolthatóságnak" tekinthető a rabszolgatörvénynek nevezhető javaslat. A benyújtó nem árulta el, ki kezdeményezte, ki kérte, de szerinte kibújt a szög a zsákból", és a munkáltatóknak kedvezne a 400 túlóra. Melyik munkavállaló emelné fel a szavát, ha teljesen kiszolgáltatott?"
 • Jakab Péter (Jobbik): Tisztelt rabszolgatartó hölgyek és urak!" – fordult a fideszesekhez a felszólalása elején. A munkavállalók 83 százaléka az ellenzékkel ért egyet, ezért a rabszolgatartók Kósa Lajossal az élén menjenek a fészkes fenébe". Kósa Lajos szerinte Borsod megyében persona non grata, ne nagyon jöjjön afelé". A magyar emberek szerinte nem tudnak többet dolgozni, minőségi béreket szeretnének. 

Bár a hivatalos, zárt láncú parlamenti közvetítés ezt nem mutatta, Jakab az első felszólalása után a törvényjavaslattal odasétált Kósa Lajoshoz, és összetépte a papírokat. 

Kósa: 95% hazugság

Majd Kósa Lajos (Fidesz), a javaslat benyújtója következett, aki szerint az ellenzék bemutatta, miért van olyan mélyen a közbizalomban", hazugság ugyanis, hogy hatnapos munkahetet vezetne be a javaslat, vagy hogy a munkavállalók kiszolgáltatottá válnának. A 400 túlórához ugyanis kell a munkavállalók érdekképviseletének, például az üzemi tanácsnak az engedélye.

Vadmarhaság, hogy ingyen dolgoztatnának 3 évig a munkáltatók,

és az ellenzék által megfogalmazott állítások 95 százaléka hazugság" Kósa szerint. Az ellenzék fejébe borult Marx összese, hogy kizsákmányolásról beszél", miközben a munkavállalók éppen hogy többet tudnak majd keresni.

A kormány támogatja a javaslatot, reagált Bodó Sándor (foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Fidesz), aki szerint a kritikák a törvénytervezet félreértéséből erednek. A módosítás a dolgozók és az állam érdekeit is szolgálják. A javaslat valóban lehetővé teszi a túlórák számának felemelését, de mindezt csak a kollektív szerződéssel lehet megtenni – vagyis a munkavállalók beleegyezése is szükséges. Rendkívüli munkát csak rendkívüli esetben lehet elrendelni. Ami változik: hogy rendkívüli esetben több túlóra elrendelése válik lehetővé a munkavállaló beleegyezése esetén.

Egyetlen utolsó figyelmeztetésünk: vonja vissza a rabszolgatörvényt!

Néhány erősebb kijelentés a vitából:

 • Varga-Damm Andrea (Jobbik): A Fidesz szándéka szerinte egyértelmű: „kevés a munkaerő, ezért túl kell dolgoztatni". Szerinte a javaslat indokolása is erre utal.
 • Harangozó Tamás (MSZP): „Szórakoztató, amikor Kósa Lajos oktat ki minket bármiben is. Kósa ennyire fogalmatlan valóban?" „Egyetlen utolsó figyelmeztetésünk: vonja vissza a rabszolgatörvényt!"
 • Arató Gergely (DK): Arcpirító, ahogy el akarják fogadtatni ezt a javaslatot. Elbukott a gazdaságpolitikájuk, ennek a terhét a melósokkal akarják megfizettetni.
 • Tordai Bence (Párbeszéd): A módosítás „népellenes bűncselekmény". Szerinte „Kósa nem a legélesebb kés a fiókban", de megérthetné, hogy aszimmetrikus viszonyok között nem lehet önkéntes munkavállalásról beszélni a dolgozó részéről. Tordai szerint „Kósa soha nem dolgozott, Kósának nem volt 1990 óta munkahelye, főnöke", így nem is értheti, miről beszél. Tordai szerint Kósa ne menjen utcára, aggódik a testi épségéért. 
 • Szél Bernadett (független): „Mi vagyunk többségben, az ellenzéknek itt nem kétharmada, hanem négyötöde van". Szél a tüntetésen találkozott fideszes szavazóval is. „A munkavállalónak nem a túlóra hiányzik, hanem a bér!"
 • Z. Kárpát Dániel (Jobbik): A fideszesek folyamatosan hazudnak a javaslatról, és tagadják, hogy a munkaerőhiány miatt akarják többet dolgoztatni az embereket, és a multinacionális érdekeket szolgálják ki. „Kósa úr, a csillagkapun túl visszahívnám önt ebbe a galaxisba!". A fideszeseknek azt mondta: „Egytől egyik a történelem ítélőszékén fognak felelni, nem lennék az önök helyében, kellemetlen szembenézés lesz!"
 • Tóth Bertalan (az MSZP frakcióvezetője): A fideszesek titkos paktumot kötöttek a multikkal és a nagytőkével. A fideszesek „zsigerből utálják a munkásokat, zsigerből utálják a szakszervezeteket". 
 • Székely Sándor (DK): Ha megszavazzák ezt a javaslatot, árulást követnek el, a Fidesz a saját szavazóit is elárulja.
 • Rig Lajos (Jobbik): „Akik itt ülnek, többségében nemhogy munkavállalók, de még munka közelében sem jártak."

Kósa szerint ő a munkavállalók pártján van

Kósa Lajos a felvetésekre, támadásokra reagálva azt mondta:

az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt.

A miniszterelnök szerinte joggal mondta, hogy a munkavállalókat képviseli, hiszen rekordalacsony a munkanélküliség, és közben duplájára emelkedik a minimálbér a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Kósa Lajos fideszes képviselő felszólal a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én
Kósa Lajos fideszes képviselő felszólal a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az ellenzék viszont azt üzeni a munkavállalóknak: „Nehogy már többet keressetek." A szocialista szerinte egy fosztóképző, és a szocialista munkásvédelem azt jelenti, hogy a munkás ellen politizálunk".

A kormánypárti képviselők kevesebben voltak a teremben, de a hozzászólók persze Kósa mellé álltak a vitában:

Nacsa Lőrinc (KDNP):"Az a gyalázatos kutyakomédia", amit az ellenzék tegnap folytatott, "még ellenzéki mércével mérve is a legalja". Szerinte el kellene olvasni a törvényt, mert más szerepel benne, mint amiről az ellenzék beszél. Az ellenzék szerinte hisztériát kelt, és álhíreket terjeszt. Emellett fenyegeti a kormánypárti képviselőket, hogy aggódniuk kellene a testi épségükért, amit ő visszautasít. A Fidesz-KDNP célja, hogy lebontsa a bürokratikus akadályokat azok előtt, akik többet szeretnének dolgozni.

Horváth László (Fidesz):"Ellenzéki képviselőtársaim, nyugalom!" Amikor az ellenzékiek kritikákat fogalmaznak meg, például a jobbikos Jakab Péter, ne sértegessék meg a más véleményt képviselőket "emberségükben".  A munkavállalók szerintük furcsán nézhetik ezt az egész vitát, mert "ők nem szoktak, sípolni, kiabálni, sértegetni".

Böröcz László (Fidesz): Ismer olyan munkavállalót, aki gyárban dolgozik, és nem ért egyet az ellenzék akcióival. Maguk úgy beszélnek és úgy viselkednek, mint a kocsisok" – mondta az ellenzéknek. A javaslat szerinte azokat segíti, akik többet akarnak dolgozni és keresni.

Kósa Lajos a vita lezárásaként azt mondta, az ellenzék egyetlen tagja sem adott be módosító indítványt a törvényes határidőig,

duma az volt, jeremiáda és végtelen sok hazugság!

Szerinte a Jobbik is átvette a Gyurcsány Ferenc-féle hazudtunk, reggel, hazudtunk délben" gyakorlatot. Az ellenzék szerint jó úton jár ahhoz, hogy újra összességében egyharmadnyit kapjon.

Kósa még egyszer hangsúlyozta, a törvény nem kötelezettséget, hanem lehetőséget fog adni a munkavállalóknak. 

(Borítókép: Jakab Péter jobbikos képviselő összetépi a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat egy példányát az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)