Gulyás: Agresszív politikai aktivisták törvénytelen tüntetését láttuk

2018.12.13. 10:31 Módosítva: 2018.12.13. 10:33

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott: „Szomorú és példátlan, ami az Országgyűlés épületében tegnap történt, még akkor is, ha az ellenzék magát tette nevetségessé a méltatlan akcióval." Álláspontja szerint a kormánypárti többség a saját és a Ház méltóságát is védte azzal, amit tett (ezzel a szokásoktól eltérő ülésvezetésre, a kártya nélküli szavazásra, az országgyűlési őrség sorakozójára utalhatott).

Szerinte komoly jogi vita fel sem merülhet a szavazások törvényessége kapcsán.

Azt mondta, alaptalanok az ellenzéki felvetések például a képviselői kártya nélküli szavazásról, és a levezető elnöknek sem kell a pulpitusról vezetnie az ülést a házszabály szerint. Csak olyan szabály van, hogy ha elhagyja a pulpitust, akkor az ülés megszakad, de tegnap el sem tudta foglalni a pulpitust. „Amit a kormánypárti többség tett, az az alkotmányosság védelmét szolgálta" – tette hozzá. Később újságírói kérdésre azt mondta, ha valakinek bármi kétsége van, hogy a szavazás személyesen történt-e a képviselők által, akkor például videófelvételeket lehet visszanézni. Hozzátette: korábban is éveken át kártya nélkül szavaztak. A kártyás szavazás azért nem működött most, mert a levezető elnök kártyája nem volt bedugva, az „ellenzék alkotmánysértést elkövetve nem engedte, hogy elfoglalja a helyét", így az egész rendszer nem működött. Ezért döntöttek a kártya nélküli szavazásról, mondta, de a kártyával szavazás nem kötelező, csak technikai egyszerűsítés.

Az Orbán Viktor személyi védelmét biztosító testőrség üléstermi megjelenéséről azt mondta: az ellenzéki képviselők „fizikai kontaktusba léptek" a miniszterelnökkel, így indokolt volt ez, Orbán viszont azt mondta, meg tudja védeni magát, így a testőrök gyorsan visszavonultak.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem kommentálja kormánytagként, hogy az ellenzéki képviselőkre milyen büntetést kellene kiszabni, de úgy fogalmazott, hogy a legszigorúbb büntetés a tiszteletdíj csökkentése, ám az esetleges ennél súlyosabb szankciókról a házelnök az ügyrendi bizottság állásfoglalását követően dönthet majd".

A szerda este az utcán történtekről azt mondta:

a gyülekezési jog békésen, keretek közt gyakorolható. De a vonulgatás törvénytelen volt, és azt látjuk, hogy agresszív politikai aktivisták tüntettek, és Soros szervezeteinek kitartottjai is szép számban vettek részt ezen.

Gulyás azt mondta: a tegnap látott nyílt keresztyéngyűlölettől Isten óvja Magyarországot". Az Ég a fenyő, ég a rendőr" rigmus skandálása, rendőrök lefújása mind olyan dolgok, amik miatt a rendőröknek hálát adnak, hogy tették a dolgukat, mondta.

Hozzátette: 34 embert tartóztattak le. Ebből 20-at garázdaság miatt, 5-öt lopás miatt, 5-öt gyülekezési törvény megsértése miatt, hozott példákat Gulyás Gergely.

Azt is mondta, hogy néhány száz erőszakos aktivista fellépése nem fogja meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, azaz nem terveznek módosítást.

Nincs érdemi társadalmi tiltakozás a jogszabállyal szemben

– közölte.

EU, migráció

Gulyás Gergely a tájékoztatót azzal kezdte, hogy a kormány szerdán az idei utolsó ülését tartotta, az ülés az éjszakába nyúlt. Értékelte az EU-s tanácsülés előtti helyzetet, és az EP héten meghozott döntését, a strasbourgi migrációs hátterű" terrormerénylet miatt kifejezték együttérzésüket Franciaországgal, az áldozatok családjával. A nemzetbiztonsági kabinet is ülésezett, a járőrszolgálatot megerősítik, karácsonyi vásároknál páncélosok lesznek. Nincs összefüggés a döntés és a szerdai tüntetések között, mondta Gulyás. 

A kormány elkeseredéssel fogadta az EP döntését a migránsvízumról", látszatmódosításokkal újradöntöttek róla, miután már elutasították. Ez a döntés szembemegy a józan ésszel. Lehetővé teszi, hogy ha valaki akár visszaélésszerűen menedékjogot nyújt be, az illető Európába érkezhessen, mondta. Az EU-s csúcs csütörtökön kezdődik, sajnálják, hogy migrációról és határmenedzsmentről szól, szerintük nem menedzselni, hanem megállítani kell, tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem kaptak válaszokat az EU szerveitől a migránskártyákról" szóló tájékozódást szolgáló kérdésekre.

Béremelés, nyugdíjemelés, közigbíróság

Gulyás beszélt arról is, hogy 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a kormány ezt látja törvényesnek és megalapozottnak. Ha az infláció magasabb lesz, akkor nyugdíjkorrekció jön. Erzsébet-utalványokat tavasszal fizettek, évi egy alkalomnál több nem várható, azaz most nem lesz utalványküldés. A nyugdíjprémium kifizetése megtörtént, ez átlagosan 16-17 ezer forint volt a nyugdíjasoknak.

A tegnapi parlamenti döntésekről Gulyás a következőket mondta:

  • A közigazgatási bíróságokról szóló jogszabályokat elfogadták. Komoly sikernek tartják azt, hogy a bírói szakma, a Kúria támogatásról biztosította a kormányt. A törvény garanciákat tartalmaz, visszaélésre nem ad lehetőséget, a közigazgatási bíróságok a bírósági rendszeren belül léteznek majd, továbbra is egységes bírói státuszok lesznek. A bírák egyébként fizetésemelésre számíthatnak, a tárcák egyeztetéseket kezdeményeznek, hogy új bírói bértábla jöjjön, hogy méltóképp fizessék meg a bírókat. Legkésőbb 2020. január elsején hatályba lép a tervek szerint. A Velencei Bizottság ajánlásait várják a jogszabályról, aztán majd megfontolják, mit fognak tenni.
  • Az ápolónők bére 72 százalékkal emelkedik négy év alatt. Egy korábbi megegyezés szerint 2019 novemberéig 8 százalékos emelés lesz, ennek időpontját július elsejére hozzák előre. Aztán 2020. január 1-én újabb 14, november elsejével további 20 százalék, 2022. január elsejével további 30 százalékos béremelés lesz. 
  • A központi közigazgatásban átlagosan 30 százalékos béremelésről döntött a parlament. A honvédelmi és rendészeti igazgatási dolgozók bértömege 25 százalékkal nő.
  • Kérdésre válaszolva azt mondta, minimálbéremelésről nem döntött a Ház, de lesz jövőre minimálbéremelés, csak még egyeztetni kell az érintettekkel.

Egyebek, kukaholding, M0, Várba költözés

Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervezik a kukaholding" finanszírozásának emelését, szerinte ha rendbe teszik a rendszer működését, akkor erre nem lesz szükség. A kormány előtt van a szakbizottság jelentése, a kormány ezt tudomásul vette.

Jó lenne bezárni az M0-s gyűrűt, de arról, hogy hol fusson a nyomvonal, társadalmi vita kell, ennek lefolytatását Gulyás kérte, a településrendezési terv ezért módosult úgy, hogy nincs benne egy konkrét nyomvonal. Az ütemterv tartható-e? Nem tudja, ennek fényében és az építőipari kapacitáshiány fényében sem.

Arra a kérdésre, hogy Orbán a januári első munkanapot a budai Várban kezdi-e, Gulyás tréfásan azt mondta, hogy „a miniszterelnök kolostorba vonul", majd úgy fogalmazott, hogy úgy gondolom, nem lesz akadálya, hogy megszűnjön az a rossz kommunista örökség, ami a törvényhozást és a végrehajtást egy épületbe kényszerítette”.