Diána
12 °C
21 °C

Ne gúnyolgassál, mert olyat beverek, hogy beszakad a fejed

MicrosoftTeams-image.png
2018.12.14. 18:40 Módosítva: 2018.12.14. 19:25

Ahogy arról nálunk is olvashattak, szerda óta folyamatosak a tüntetések Budapesten, miután a parlament megszavazta a túlóratörvényt. Az elmúlt napokban az elmúlt évek tüntetéseihez képest több fontos változást lehet megfigyelni, melyek közül a két legfontosabb talán az, hogy indulatosabbak a tüntetők és tanácstalanabbak a rendőrök.

Ez utóbbira elég jó példának tűnik a tüntetéssorozat eddigi legdurvább sztorija, amiről a 444 számolt be péntek este. A főszereplője egy 21 éves diák, M., akit csütörtök este tartóztattak le a rendőrök. Egy általa készített felvétel alapján az elfogása után elég meredek irányt vett a történet.

A 444 beszámolója szerint M. nem aktivista, nem tagja semmilyen szervezetnek és nem is szervezője a tüntetéseknek, csupán érdeklődésből ment ki a demonstrációra. A Kossuth térről a tömeg egy részével indult el a nagykörúton, ahol végül véget ért a csütörtöki tüntetés. M. a lapnak azt mondta, ekkor a tüntetés már jóformán csak abból állt, hogy a rendőrök megpróbálták kiszorítani az embereket a körútról.

Az egyik ilyen kísérlet közben M. a nála lévő gördeszkával leverte egy rendőrautó bal oldali tükrét. Ezután a rendőrök elkezdték üldözni, de sikerült elmenekülnie. Később aztán a Wesselényi utcai villamosmegálló közelében sikerült bekeríteniük és letartóztatniuk. A megbilincselés közben videó is készült róla.

M. elmondása szerint ezután jött a sztori durvábbik része, ugyanis miután beültették egy kisbuszba, két rendőr társaságában rázárták az ajtót, 

az egyikük pedig hátrafordulva fojtogatni és ütni kezdte őt.

Mint mondta, a rendőr ezután azt mondta a társának, hogy nem látott semmit, és erről egy szót sem szabad szólnia. A fiatalt ezután a Gyorskocsi utcai kapitányságra vitték, elmondása szerint pedig eközben megbilincselve is sikerült elővennie a telefonját, és elindítani rajta egy hangfelvételt, amit elküldött a lapnak.

A felvétel akkor veszi fel a fonalat, amikor éppen szálltak volna ki a kisbuszból, eközben megpróbálta leolvasni az őt állítása szerint fojtogató rendőr azonosítóját. Emellett azt is elmondta, hogy hangfelvételt készített, a rendőröket pedig ez eléggé felháborította. Így zajlott le végül a következő beszélgetés:

A felvétel alapján a rendőrök elsősorban azt nehezményezték, hogy M. nem kérdezett rá konkrétan az őt állítása szerint bántalmazó rendőr nevére. Később aztán, mikor rá is mutatott a rendőrre, a felvétel tanúsága szerint ő újra nyomatékosította, hogy ezt többet ne emlegesse, majd azt is hozzátette, hogy

Ne gúnyolgassál, mert olyat beverek, hogy beszakad a fejed, megértetted? Megértetted?

A fiatal elmondta, nem volt világos, hogy a társai hallották-e a fenyegetést, az őrsön pedig hiába hozta fel többször is az agressziót, az őt állítása szerint bántalmazó rendőr nem volt jelen, társa pedig tagadta a történteket. M. azt is hozzátette, valószínűleg hivatalos panaszt tesz a bánásmód miatt. A 444 kereste a rendőrséget is az ügyben, de választ egyelőre nem kaptak tőlük.

Nem ez egyébként az egyetlen furcsa eset a tegnapi tüntetések után: a 24.hu arról számolt be, hogy a 22 őrizetbe vett ember közül többen fiatalok, több szülő pedig arról számolt be, hogy nagyon nehezen tudták meg, mi történt a gyerekükkel. Mint írták, legalább egy esetben odáig fajult a dolog, hogy egy anya eltűntként jelentette be a fiát, mert

egy napon át nem találták egyik budapesti kapitányságon és fogdában sem.

Az Index egyébként úgy értesült, hogy az őrizetbe vett emberek közül mindössze egyet akartak előzetesbe tenni, de végül ő is szabadlábra került, miután az illetékes kerületi ügyészség megállapította, hogy a letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn.

Borítókép: Képünk a szerdai tüntetésen készült Fotó: Huszti István / Index