Áder még nem kapta meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt

2018.12.15. 00:08

A közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvény visszaküldésére kérte Áder János államfőt pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic, az elnöki hivatal azonban közleményben tudatta, hogy az Országgyűlés még nem küldte meg a törvénycsomagot az államfőnek, az alkotmányossági vizsgálatra a jövő héten kerül sor – írja a 444.

Mijatovic szerint aggasztó, hogy a magyar kormány nem várta meg a Velencei Bizottság állásfoglalását az ügyben, pedig ezt külön kérték is, emellett pedig azt is kifogásolta, hogy az ügyben nem kérdezték meg az emberek véleményét.

A biztos azt is hozzátette, hogy a törvénycsomag komoly problémákat vet fel a bíróságok függetlenségével kapcsolatban.

A felvetésre hamar reagált az elnöki köztársasági hivatal, ők azt írták, 

Áder János köztársasági elnök, ahogy az elmúlt hat év során minden esetben, most is eleget téve az alaptörvényében lefektetett jogainak és kötelezettségeinek, kellő körültekintéssel vizsgálja meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányosságát.

Ahogy arról szerdán mi is beszámoltunk, a túlóratörvény mellett a parlament szerdán megszavazta a közigazgatási bíróságok felállítását is, ami alapvetően új időszámítást jelent a bírósági rendszerben, nem feltétlenül pozitív értelemben.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, leegyszerűsítve arról van szó, hogy míg eddig a rendes bíróságoknál lehetett pert indítani egy vitatott hatósági vagy önkormányzati döntéssel szemben, ezentúl erre egy külön bírósági rendszer lesz.

AZ ÚJ KÖZIGAZGATÁSI BÍRÓSÁGOKON DÖNTENEK MAJD PÉLDÁUL ADÓÜGYEKBEN, ÉPÍTÉSI ÜGYEKBEN, ÉS ITT MONDJÁK KI A VÉGSŐ SZÓT A TÜNTETÉSEKRŐL, SZTRÁJKOKRÓL, VÁLASZTÁSI ÜGYEKRŐL, KÖZÉRDEKŰ ADATOK KIADÁSÁRÓL.

Vagyis a politikailag kényesnek számító ügyek mind ehhez a szervezethez kerülnek. Hiszen az államigazgatáshoz kapcsolódó kérdések is itt dőlnek majd el.