A BM szerint a véleménynyilvánítás joga nem összeegyeztethető a szánkók megrongálásával

MicrosoftTeams-image (3).png
2018.12.18. 18:40 Módosítva: 2018.12.18. 19:24

A belügyminisztérium reagált az elmúlt napok tüntetéseire. A BM szerint a magyar rendőrség - annak ellenére, hogy folyamatos és aktív támadásoknak volt kitéve - higgadt maradt.

  • A BM szerint tömegoszlatásra nem került sor, a gyűlések békés résztvevői úgy távozhattak, hogy nem kerültek kapcsolatba a rendőrökkel.
  • A BM szerint a magyar rendőrség nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot. Annak ellenére nem, hogy a "békés" gyülekezők 15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak, írja a BM.
  • A BM szerint nem békések azok, akik azt skandálják, hogy "Égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!"
  • A BM szerint nem békések, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat, akik úgy nyomták saját sorstársaikat a rendőrsorfalra, hogy onnan a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdőket még súlyosabb sérüléseik elől kimenekíteni.
  • A BM szerint a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a Nemzet Karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkó kerítés megrongálásával, a szánkók ellopásával vagy felgyújtásával.
  • A BM szerint középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakcselekmény - ezeket tüntetők követték el.

Arra nem reagált a rendőrség, hogy a biztonsági őrök a belügyminisztérium utasításait követhették-e.