Jövőre is díjazzák az elesettek segítőit

DSC 4073
2018.12.19. 16:03

A  2016-ban a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálat-­­díj a különböző szociális területeken példaértékű munkát végzőket ismeri el évről évre. A díjra bárki jelölhet olyan személyeket, szervezeteket, közösségeket, akik vagy amelyek kiemelkedő munkát végeznek az alábbi területek valamelyikén: családokért végzett szociális munka, kisebbségekért végzett szociális munka, fogyatékkal élőkért végzett szociális munka, idősekért végzett szociális munka, hajléktalanokért végzett szociális munka. 

Idén rekord idő alatt rengeteg jelölés érkezett be a díjra: három hónap alatt 789 jelölés hivatásos szociális munkásokra, szervezetekre, önkéntes segítőkre és közösségekre. Magyarországról összesen százkilenc településről jelöltek személyeket, de a határon túlról, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából is többen jelöltek szociális munkásokat a rászoruló kisebbségek közvetlen környezetéből.

A beérkezett pályázatoknak már megvolt az előszűrése, így maradt 284 jelölt, közülük kerülnek ki majd a díjazottak a következő kategóriákban:

  • Önkéntesen végzett segítő tevékenység, egyéni kategória;
  • Önkéntesen végzett segítő tevékenység, szervezeti kategória;
  • Hivatásszerűen végzett szociális munka, egyéni kategória;
  • Hivatásszerűen végzett szociális munka, szervezeti kategória;
  • Életműdíj kategória.

A hivatásszerűen végzett szociális munkáról és az életműdíjról egy hét magyar segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri dönt, az önkéntes kategóriákról pedig majd ezen a Facebook-oldalon szavazhat a közönség. A díjazottaknak munkájuk elismeréseként különböző mértékű pénzösszegeket ítélnek majd oda.

A hivatalos díjátadó február 10-én lesz a Magyar Tudományos Akadémián. 

A korábbi évadhoz hasonlóan a Jószolgálat-díj médiatámogatója most is az Index.hu, így minden egyes díjazottról később részletes cikket olvashatnak majd az Indexen. A 2018-as díjazottakról készült anyagokat itt tudja elolvasni.

Borítókép: a Jószolgálati-díj 2018-as jelöltjei a munkájukról készült képek kiállításán 2018. szeptember 5-én. Fotó: Bődey János / Index.