A fideszesek negyede is generációváltást akar

IMG 0941
2018.12.19. 07:32

Az elmúlt napok tüntetéseinek egyik jellegzetessége volt, hogy a demonstrálók nagyrészt a legfiatalabb korosztályból kerültek ki. Ebből persze nem következik, hogy az ország fiataljai lennének a legelégedetlenebbek, érdemes viszont megnézni, hogy a legfiatalabb korosztály pártpreferencia és viszonya a politikai osztályhoz hogy áll.

Kiket szeretnek a legjobban a fiatalok?

Az Index a Mediántól kért adatokat arról, hogy a legutóbbi felmérések mit mutatnak a legfiatalabbak preferenciáiról. A mérések még az ellenzéki tüntetések előtt készültek.

A 2018 októberi, illetve november-decemberi kutatás alapján (ez 2400 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív minta) a 18-25 évesek között a következő a pártok sorrendje:

  • Fidesz - 36 %
  • Jobbik - 11 %
  • Momentum - 10 %
  • LMP - 3 %
  • MSZP-P - 3 %
  • DK- 0
  • egyéb - 3 %
  • bizonytalan - 33 %

Az adatsorból látható, hogy a Fidesznek ebben a korcsoportban is tetemes az előnye - ugyanakkor némileg kisebb, mint a teljes, országos mintán.

A Momentum viszont felülmúlja az összes korcsoportban mért népszerűségét, és szinte döntetetlenre áll a Jobbikkal. Megfigyelhető, hogy a Fidesz népszerűsége a bizonytalanok arányánál is magasabb, és a hagyományos baloldali pártok alig tudják mozgósítani a fiatalokat. Főleg a DK nulla százalékos eredménye szembetűnő.

Kinek a legfiatalabb a tábora?

A Medián azt is megnézte, hogy az adott pártok táborán belül mekkora a fiatalok aránya. Ez az adat azért érdekes, mert értelemszerűen az idő azoknak a pártoknak dolgozik, amelyek több fiatalt tudnak megszólítani. Tehát a 18-25 évesek aránya a pártok szimpatizánsai között:

  • Momentum - 31 %
  • LMP - 12 %
  • Jobbik - 11 %
  • Fidesz - 8 %
  • MSZP - 4 %
  • DK - 0
  • Teljes népesség - 9 százaléka kerül ki a 18-25 éves korosztályból

Itt a Momentum vezet 31 százalékkal, ami azt mutatja, hogy az országosan 4 százalékon álló párt szimpatizánsainak harmada fiatal. A Fidesz 8 százalékon áll, de természetesen a kormánypártnak sokkal több a szavazója, és ebből kisebb részt képviselnek a fiatalok.

A hagyományos baloldali pártok táborában alig vannak fiatalok. A Jobbik és az LMP táborának tizede kerül ki a legfiatalabb korosztályból, ez az arány viszont alig magasabb az országos átlagnál - a korábbi évekkel ellentétben mar egyik sem számít kiemelkedően kedveltnek ebben a generációban.

A Medián felmérte, hogy az ellenzéki szavazók mit gondolnak, melyik párt képviseli a leghitelesebben a fiatalok érdekeit.

Nem meglepő módon legtöbben a saját pártjukat nevezték meg, ám az adatsorból kitűnik, hogy sok balos, jobbikos és bizonytalan szavazó nagyon bízik a Momentumban.

A kormánnyal elégedetlenek táborának 36 százaléka a Momentumot, 22 százaléka a Jobbikot, 16 százaléka pedig az LMP-t jelölte meg mint a fiatalok érdekeit leginkább képviselő pártot.

Politikai generációváltás?

És még egy érdekes adatsor, amely november 30. december 5. között készült. A Medián megkérdezte, hogy az emberek mit gondolnak a politikai generációváltás szükségességéről. Nem meglepő, hogy egy kormánypárti-ellenzéki törésvonal alakult ki, hiszen Orbán Viktor kilencedik éve kormányoz, vagyis a generációváltás a fideszes kurzus távozását is jelentené. 

Ehhez képest a fideszesek 25 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak politikai generációváltásra van szüksége, és 70 százalék azt, hogy "a politikusok sosem változnak - az új politikusok se lennének jobbak a régieknél".

(A maradék 5 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.) Az ellenzéki pártoknál jellemzően 80-20 ez az arány, de szembetűnő, hogy a Momentum szavazóinál 94-6-os arány alakult ki, vagyis szinte minden momentumos generációváltás sürget.

A teljes népesség fele gondolja ezt: 52 százalék szeretne generációváltást, 44 százalék pedig nem gondolja, hogy lehetne jobb a politikai osztály.

(Borítókép: Nagy Szabolcs / Index)