Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Milliós károk az Országház épületében és környékén

2018.12.19. 11:52

Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren, írja az MTI. A távirati iroda az Országgyűlés sajtófőnökét kérdezte, Szilágyi Zoltán pedig azt mondta, a károk összesítése jelenleg is zajlik, ezek pontos összegéről csak később tudnak információt adni.

Az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek. A főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték. A Parlament falán számtalan helyen tojás- és festék szennyeződés, égésnyom keletkezett - sorolta a sajtófőnök.

Az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffiti-nyomok maradtak. A Kossuth szoborcsoportot festékkel öntötték le és több helyen darabokat törtek le belőle, sőt a nemzet lobogójának árbocát is lefestették.

A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták. Szilágyi szerint hónapokig tart a helyreállítás.

A zászlórúd lefestőjét egyébként elfogták a rendőrök. T. Krisztián 31 éves soproni lakos ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, írja a rendőrség. A férfit beismerte, hogy ő festette le a zászlórudat.