Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Senki ne üljön autóba Miskolcon!

2018.12.19. 10:16 Módosítva: 2018.12.19. 12:00

Romlik a levegő minősége Miskolcon, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Kriza Ákos polgármester szerdán elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát - közölte az MTI. 

Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség javulását csak péntek utánra jelezte.

A polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízeleket, utazzanak inkább busszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, műanyagot, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

Tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, vagy bármilyen nyílt téri égetés.

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban tartózkodást, a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb.

Több városban is gond van

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség, hét településen (Budapest, Miskolc, Putnok, Salgótarján, Szolnok, Tököl, Vác) egészségtelen a levegő minősége. További 15 helyen (Ajka, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Sajószentpéter, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Várpalota) kifogásolt a levegő minősége.

Ezeken a helyeken egyre többen tapasztalhatnak légzőszervi tüneteket, mint például légúti irritáció, köhögés. A kerékpárosoknak megfelelő védőmaszk (FFP2 vagy FFP3) viselését javasolják, és a forgalmasabb utak elkerülését.