Átvette az MTVA az ellenzékiek ötpontos petícióját

2018.12.19. 14:15

A párbeszédes országgyűlési képviselő Tordai Bence, a párt szóvivője, Barabás Richárd és kommunikációs igazgatója, Murányi András szerda délután az MTVA Kunigunda utcai székházához ment, hogy a tüntetők öt pontját átadja az ügyeletes szerkesztőnek.

Tordai Bencét elcsíptük a bejutása után, ahol az akció miértjéről és a friss Facebook-élőjéről is kérdeztük őt:

Tordai Bence bevitte az 5 pontot az MTVA-ba

De mi történt pontosan?

A bejáratnál a biztonsági főnök és biztonsági emberek fogadták őket. A biztonsági főnök azt kérte tőlük, hogy várjanak amíg telefonál, és az M épületbe tudnak majd bemenni - ez valamiféle új szabályzat lehet, legalábbis erről esett szó az élő közvetítésben. 

Tordai egyébként azt mondta, nem beolvasni akarják az öt pontot, hanem csak át akarják adni az anyagot egy pendrive-on. Bentről egyébként már az MTVA kamerái vették a párbeszédeseket. 

Nem sokkal később Murányit és Barabást kiküldték az épületből, mert nem országgyűlési képviselők. A biztonsági főnök azt mondta Tordainak, menjenek át az országgyűlési képviselők fogadására kijelölt M épületbe, ahol egyébként az MTVA archívuma van. 

Ide érkezett meg pár perc múlva Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki átvette a pendrive-ot, de azt leszögezte, hogy az alaptörvény és a médiatörvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy politikailag független a közmédia, valamint szerkesztői szabadság van, ezért majd a kollégái döntik el, hogy lemehet-e adásban az öt pont. Hozzátette azt is, hogy mivel Tordai közszereplő, ezért az MTVA készíthet róla felvételeket. 

Dobos folyamatosan a szerkesztői szabadságra hivatkozott, valamint arra, hogy ha a szerkesztői döntés nem tetszik, akkor írásban jelezhetik a kifogásukat. Dobosnak ezután mennie kellett, elbúcsúztak egymástól, Tordai pedig elhagyta az épületet, az meg hogy bekerül-e az anyag, majd az esti híradóból derül ki.