Végre itt a kormány álláspontja az MTVA-s ellenzéki akciókról

2018.12.19. 15:18

A kormány elfogadhatatlannak tartja az elmúlt napok erőszakos cselekményeit - mondta Hollik István kormányszóvivő szerdán a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján az MTI összefoglalója szerint.

Azért vagyunk kénytelenek az állami hírügynökségre hagyatkozni és hivatkozni, mert ez egy olyan tájékoztató volt, amire nem kapott az Index meghívót, úgyhogy kérdéseket sem tudtunk feltenni Holliknak.

(Frissítés: az M1-en leadott képes anyag szerint a következő mikrofonok voltak Hollik előtt: Echo Tv, Hír TV, MTVA, Tv2, Kormány.hu).

Hollik István azt mondta, kormányellenes aktivisták öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szobrot, egyúttal érthetetlennek nevezte a rongálást.  "Mi bajuk van a kormányellenes tüntetőknek Kossuth Lajossal?" - tette fel a kérdést a szóvivő, hozzátéve, hogy erőszak történt az MTVA székháza előtt is.

Az Országház előtti Kossuth szoborcsoport Széchenyit ábrázoló szobra kardmarkolatának két kiálló letörött vége 2018. december 19-én.
Az Országház előtti Kossuth szoborcsoport Széchenyit ábrázoló szobra kardmarkolatának két kiálló letörött vége 2018. december 19-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI

"A Soros-hálózat tagjai a jól ismert módszereiket vetették be, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki nem ért egyet velük" - mondta Hollik István. A demonstrációkon "erőszakos provokátorokat" és "agresszív tüntetőket" láthattak, akik "nem riadnak vissza semmitől" - közölte.

"Nem riadtak vissza attól, hogy hátizsákjaikba köveket gyűjtsenek, annak érdekében, hogy megdobálják a Parlamentet, hogy paprikaspay-vel fújják le a rendőröket, hogy füstbombát használjanak, vagy éppen golyóval lőjék ki az MTVA épületének ablakát" - fogalmazott. A kormány álláspontja szerint az erőszak és az utcai agresszió minden formája elfogadhatatlan és megengedhetetlen - közölte. 

A közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek több mint 80 százaléka egyértelműen elutasítja az utcai erőszakot és a törvénytelenséget - mondta.

A kormányszóvivő megköszönte a szolgálatot teljesítő rendőrök "példátlanul nyugodt és minden esetben törvényes fellépését", azt pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ellenzéki tüntetők álhírekkel próbálják meg besározni őket, az ellenzéki média asszisztálása mellett.

Hollik István az ellenzéki országgyűlési képviselők elmúlt napokban tanúsított viselkedését visszataszítónak és felelőtlennek nevezte. "Azok az emberek tüntetnek most és csinálnak törvénytelen akciókat a rendőrökkel szemben, akik 2006-ban politikailag utasították a rendőröket arra, hogy békés tüntetőket kardlapozzanak, verjenek meg" - mondta a kormányszóvivő. Felelős politikus utcai agressziót és törvénytelenséget soha nem támogathat - tette hozzá.  • Tippek
  • Árfolyam