Egy évvel elhalasztották a papíralapú recept megszüntetését

D ATI20121001002
2018.12.20. 13:01 Módosítva: 2018.12.20. 13:06

Az eredeti tervek szerint 2019 januárjától már csak elektronikus receptet írhattak volna fel az orvosok, amelytől csak néhány kivételes esetben térhettek volna el, de az emberi erőforrások minisztere 12 nappal a határidő letelte előtt kénytelen volt egy évvel meghosszabbítani a papíralapú vények megszüntetését, írja a G7A rendeletben minden dátumot átírtak egy évvel későbbre.

Az e-recept tesztüzemét egy évvel ezelőtt kezdték el. Sokat írtunk a bevezetés körüli problémákról. Pedig az átállás az elektronikus egészségügyre az utóbbi évek leghasznosabb és legjobb fejlesztése lenne, 

ami jelentősen megkönnyítené a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek helyzetét

Az e-recept lényege, hogy az orvosok a vényt nem egy papírra, hanem egy központi adatbázisba írják be, amelyet a patikában is láthatnak a gyógyszerészek. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lényege az lenne, hogy a betegek a gyógyszereket egyszerűen a személyazonosság igazolásával is kiválthassák.  A betegek erről még most is kapnak egy  felírási igazolást, amit a hagyományos  vénypapírra nyomtatnak, de ez igazából már csak egy e-recept felírásáról szóló igazolás.  Ezt szüntették volna meg januártól.  

Az EESZT ennél többet tud. A központi rendszerbe kerül a beteg ellátási története,  a leletei, a CT- és röntgenfelvételek és a beutalók is. Ezeket így nem kell egyik orvostól a másikig cipelni, elvileg minden kezelő orvos láthatja a betegnek azokat az adatait, amelyekre a páciens felhatalmazást ad. 

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)