Kóros részegsége miatt enyhébb büntetést kaphat a futónő támadója

2018.12.20. 07:02 Módosítva: 2018.12.20. 07:04

Csütörtökön vádat emelt a a Fővárosi Főügyészség Makai Viktória ultrafutó támadója ellen, súlyos testi sértéssel és szexuális erőszakkal vádolják. A vád szerinti bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a halmazati szabályok alapján – 11 évig terjedő szabadságvesztés. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

H. István azonban, ha egy nagylelkű bíróval találja szembe magát, akár letöltendő börtönbüntetés nélkül is megúszhatja a brutális támadást Makai Viktória támadója, írja a Bors

H. István ügyvédje a lapnak azt mondta: az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a 37 éves férfi csak korlátozottan volt beszámítható, mert a bűncselekmény időpontjában  úgynevezett abortív kóros ittasság állapotában szenvedett.

Ez a tudatzavari állapot súlyos fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra való veszélyességét és súlyát megítélje – mondta a Borsnak Vidákovics Béla ügyvéd. Ez az  állapot minőségileg különbözik a szokványos részegségtől, s átmeneti elmebetegségi állapotnak tekinthető.

A férfi egy vállalati buliból tartott hazafelé biciklivel, amikor megtámadta a futónőt. Többször nagy erővel arcon ütötte, majd szexet követelt, de nem volt behatolásra alkalmas állapotban. A nő férje még éppen időben ért a helyszínre, így a férfi elmenekült. 

Makai Viktória a Borsnak azt mondta: több mint két hónapja történt az eset, de még most is kettős látása van. Támadója nemrég írt neki egy bocsánatkérő levelet, ezt azonban a futónő az ügy lezárultáig nem veszi át.