Emma
6 °C
11 °C

Egy miniszter vezeti a Fidesz EP-listáját

2018.12.20. 13:14

A Fidesz elnöksége csütörtökön döntött a párt európai parlamenti listájáról. A névsort Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti.

A dolog elsőre meglepő lehet, hiszen Trócsányival kapcsolatban korábban olyan hírek szivárogtak, hogy Navracsics Tibor utódjának, vagyis EU-biztosnak szánja Orbán Viktor. A két dolog azonban azért nem zárja ki egymást, mert ha Trócsányi vezetésével sok szavazatot kap a lista, az Brüsszelben majd hivatkozhatnak a fideszesek Trócsányi legitimitására.

A Fidesz listáján a következő a sorrend:

 1. Trócsányi László
 2. Szájer József
 3. Járóka Lívia
 4. Deutsch Tamás
 5. Gyürk András
 6. Gál Kinga
 7. Hölvényi György
 8. Győri Enikő
 9. Kósa Ádám
 10. Bocskor Andrea
 11. Deli Andor
 12. Hidvéghi Balázs
 13. Tóth Edina
 14. Kovács István
 15. Erdős Norbert
 16. Rákossy Balázs
 17. Schanda Tamás
 18. Faragó Csaba
 19. Király Nóra
 20. Ékes József
 21. Losonci Gergely

Az előző ciklussal ellentétben tehát biztosan nem folytatja Tőkés László és Schöpflin György. Az, hogy hányadik hely a befutó, természetesen kérdés, de a fideszes forrásaink 12-14 hellyel számolnak. Olyan híreket is hallottunk, hogy Orbán Viktor a 60 százalékos listás eredményt tűzte ki célul, ami – az ellenzéki szereplés – függvényében akár 15 helyet is jelenthet.

A Fidesz a Facebook-oldalán azt írta, hogy az „európai parlamenti választásnak soha nem volt még akkora tétje, mint a 2019-es EP-választásnak lesz. A bevándorláspárti politikának véget kell vetni az Európai Parlamentben!" Illetve „a mi képviselőink számára mindig Magyarország és a magyar emberek képviselete lesz az első".