Tordai: Az ellenállás folytatódik

MicrosoftTeams-image.png
2018.12.21. 11:12

Korózs Lajos szocialista képviselő és Tordai Bence párbeszédes képviselő tartottak pénteken reggel sajtótájékoztatót Korózs megfogalmazása szerint a gyalázat háza előtt, ami itt az MTVA székházát jelentette. Orbán Viktor reggeli Kossuth rádiós nyilatkozatára reagáltak, illetve arra, hogy csütörtökön Áder János államfő aláírta a túlórák kitterjesztéséről szóló úgynevezett rabszolgatörvényt.

Korózs szerint "a nemzet horgásza" aláírta a gyalázatos törvényt, a rabszolgatörvényt, de Korózs szerint ő erre szerződött a Fidesszel. „Világossá vált, hogy végérvényesen kettészakadt a társadalom, rabszolgatartókra és rabszolgákra” - mondta az MSZP-s politikus. Szerinte Orbán a reggeli rádiónyilatkozatában türelmet kért a túlóratörvénnyel kapcsolatban, ugyanakkor a társadalom nyolc éve tűr:

Eltűrtük a magánnyugdíjpénztárak beszántását, a cafeteria felszámolását, a nyugdíjrendszer átalakítását, és hogy nincs lehetősége azoknak az embereknek korkedvezményes nyugdíjba menni, akik az egészségüket áldozzák föl munkavégzés közben. 

Azt mondta, nyugi, ki lesz fizetve mindenkinek a túlórája? Korózs szerint Orbán egy mondaton belül saját magát cáfolta meg, hiszen a szabolcsi rendőröknek 190 millió forint ki nem fizetett túlóradíjjal tartoznak. Az Index írta meg, hogy a megyei kapitány egyszerűen megtiltotta a pénzek nagy részének kifizetését, és a rendőrök később lecsúsztatható szabadnapot kapnak, holott a többség joggal szeretett volna pénzt a túlórájáért.

Korózs szerint, ha minden hónapban kifizették volna a munkabért, akkor a törvénybe nem került volna bele a három évvel eltolt kifizetés lehetősége. 

Nincs más lehetőség, mint a sztrájk. A sztrájk arra való, hogy a gazdasági és szociális érdekeket érvényesítsék a munkavállalók, mondta. Itt arról van szó szerinte, hogy a politikai és a gazdasági érdekek összeértek.

Lehet, hogy jön a karácsony, de biztosak lehetnek benne, hogy január 2-án folytatjuk. Addig is lesznek akciók, amikkel felszínen tartják a gyalázatot, amit Orbánék elkövettek.

Szerinte az elmúlt időszakban az obstrukciós ellenzék, a szakszervezetek és tüntetők egymásra találtak.

Tordai Bence azt mondta, abban egyetértenek Orbánnal, hogy a tüntetések megőrizzék a békés jellegüket, de szerinte itt egyedül a képviselőket ért erőszak, és ezt a reggeli rádióműsorban Orbán elmulasztotta szóvá tenni.

Az ellenállás folytatódik, mondta, pénteken este 8-kor a Kossuth térről felmegy a tömeg a várba, "Áder palotája elé", ahol kifejezik milyen emberi és politikai értéket képvisel az államfő.

Tordai örül annak, hogy nem Budapest centrikus az ellenállás, ő például Tatabányára megy, szombaton pedig Makóra, és más képviselők is mennek vidékre.

Kiterjesztjük a tüntetést, nemcsak a parlamentben fogunk obstruálni, és ott ütünk, ahol a legjobban fáj. Ez egy kapzsi rezsim, a pénztárcájukon fogunk ütni. Azokat a NER-lovagokat, érdekeltségeiket fogjuk támadni, bojkottálni békés eszközökkel, amelyek befizetnek a Fidesz kasszájába, amelyek fenntartják az Orbán-rezsimet, és akiket kiszolgálnak a törvénnyel.

Azt mondta Tordai, jövőre még erősebben, elszántabban fogják folytatni az ellenállást, és

mindenkinek el kell döntenie, kinek az oldalára áll: a Fidesz, vagy az emberek oldalára.

Határozati javaslatokat adnak be az önkormányzatoknak, testületeknek, hogy az önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák a törvényt, és "meglátjuk, hogyan reagálnak a fideszes önkormányzati képviselők".

Semmi nem folytatódhat úgy, ahogy eddig folyt: sem a kormány sem az ellenzéki oldalon, mondta Korózs. Szeirnte 40 ember is képes volt arra, hogy a kormányzatnak reflektálnia kellett:

felbőszítjük őket! Az ellenzék offenzívában, a kormány defenzívában. Megyünk előre ezerrel.

(Borítókép: Huszti István / Index)