Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Januártól sokkal nehezebb lesz átverni a használtautó-vásárlókat

2018.12.26. 17:18 Módosítva: 2018.12.26. 17:19

Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform rendszere, amiben a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai, azaz sokkal könnyebb lesz lekérdezni minden hivatalos információt egy kocsiról, amit éppen megvásárolnánk – írja az MTI az M1 csatorna szerdai Híradója alapján.

A Belügyminisztérium (BM) egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján

lekérhető lesz az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", s elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már teszteli a BM. Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől vehetik igénybe az autósok. Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek azt mondta, a BM fejlesztésével lehetővé válik, hogy egy-egy jármű jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokhoz jusson. Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vásároljon meg. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a fejlesztés egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit. A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül.