Semmi jele, hogy a Fidesz meghekkelné ezt a választást

IMG 5382
2018.12.27. 13:47
Nem volt semmilyen csinnadratta, de az ünnepek után rögtön, csütörtök reggel elindult az ellenzéki előválasztás, amelyen Tarlós István főpolgármester kihívóját keresik. Igazából ez félellenzéki és előelőválasztás, mert már most a júniusi második kört tervezik. Ezúttal tíz MSZP-irodát nyitottak meg a regisztrációra, de rohamról egyelőre nem beszélhetünk.

- Kik lesznek a jelöltek?

- Nem mondhatok semmit.

- De ha bejön valaki erre az előválasztásra regisztrálni, annak mit mond?

- Ha valaki bejön ide, valószínűleg képben van ezzel, neki már nem kell mit mondani.

Ha a szocialisták a párton belüli fúrásokat és kavarásokat így tudnák titkolni, mint az előválasztásukat, valószínűleg előrébb járnának. A fenti beszélgetést az óbudai Mókus utcai MSZP-irodán folytattam egy amúgy segítőkész szocialistával, aki a most induló előválasztásra regisztrálja a jelentkezőket.

Illetve csak regisztrálná, mert nagyjából fél óra alatt nem volt lehetősége élőben is bemutatni egy húsvér budapestinek, hogy is működik ez a két ünnep közötti előválasztós regisztráció.

Az MSZP-sek még hónapokkal ezelőtt találták ki, hogy előválasztáson találják meg majd Tarlós István főpolgármester kihívóját a jövő őszi önkormányzati választásra. Majd novemberben Tóth Bertalan pártelnök és Molnár Zsolt budapesti elnök bejelentette, hogy döntöttek: januárban bonyolítják le a dolgot, és már december 27-én elindítják a regisztrációt.

Már akkor meredek elképzelésnek tűnt, hogy valaki két bejgli- és zserbómérgezés között éppen egy MSZP-irodában akar adatlapokat töltögetni. De a meghökkentő időpontra van racionális magyarázat: a külföldön élő, de budapesti lakcímmel rendelkező külföldiek kedvéért nyitottak ma meg 10 MSZP-irodát, nekik akarnak esélyt adni a regisztrációra, hogy aztán január végén majd interneten tudjanak szavazni.

Később persze majd kiderül, mennyire volt értelme ezt feltételezni, hogy a külföldi magyarok éppen ezzel töltik majd az idejüket. A Mókus utcai MSZP-iroda láthatóan megbirkózott a rohammal. "Volt itt ma egyáltalán valaki regisztrálni?" - tettem fel a kérdés nagyjából másfél órával a 10 órás nyitás után. A válasz simán bekerülhetne a Bevezetés a politikusi terelés kurzus tankönyvének első oldalára:

Nem mondhatok konkrétumot, de voltak érdeklődők.

Érdeklődök, aham.

Aki nemcsak érdeklődik, hanem regisztrál is (januárban is lehet majd), kap egy kódot, amivel majd a január 28. és február 3. közötti előválasztáson szavazhat interneten.

Ehhez még egy értéknyilatkozatot is alá kell írnia mindenkinek, amelyben kijelenti például:

  • olyan városvezetést akar, amely "érti az idők szavát, ezért modern, XXI. századi megoldásokban gondolkodik", illetve
  • "érti az elektromos mobilitás elkerülhetetlenségét és annak élére akar állni".
  • És a regisztráló-aláíró hisz abban például, hogy "minden ember születésénél fogva egyenlő, azonos jogok és felelősségek illetik meg vallási, szexuális vagy egyéb veleszületett tulajdonságától függetlenül – mindenkit megillet, hogy azonos rajtkőről induljon az életben".

Itt egy oktatóvideó az előválasztás honlapjáról:

De kik lesznek a jelöltek?

Egyelőre alakulóban a jelöltek névsora. Főpolgármester-jelöltnek január 11-ig lehet jelentkezni, utána pedig január 23-ig tart a jelöltállítás.

Az már eldőlt, hogy az MSZP Horváth Csabát támogatja, a Párbeszéd minden bizonnyal Karácsony Gergely zuglói polgármestert, aki valamiért hetek óta lebegteti az indulását. A Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio pedig egy hete erről azt mondta, hogy hivatalosan még nem döntött jelöltről a párt.

A DK háza tájáról nem érkezett hír saját jelöltről, de Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti közgyűlési képviselője azt már megígérte, hogy a párt minden infrastruktúráját felajánlja az előválasztás lebonyolítására. A Szolidaritás szintén besegít, saját jelölt állításáról egyelőre nem beszélt a mozgalom elnöke.

A többi, Budapesten számottevőnek nevezhető ellenzéki párt, LMP, Momentum, Jobbik pedig biztosan kimarad ebből a körből.

Vagyis ez az előválasztás igazából félellenzéki előválasztás, még helyesebben előelőválasztás,

ugyanis múlt héten Molnár Zsolt, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert (már az LMP által támogatott jelölt) aláírt egy szándéknyilatkozatot, hogy júniusban újabb előválasztás lesz: a mostani előválasztás győztese mérkőzik meg "a centrum jelöltjével". De ebbe a második körbe már most benevezett - ha hagyják - Sermer Ádám, aki a Liberálisok jelöltje.

A Fidesz hekkelésétől tartottak

Az egész előválasztási procedúra legkritikusabb pontja tehát az lett, hogy a pártok nem igazán tudtak arról megegyezni, mikor és hogyan döntsenek Tarlós István kihívójától, és jelöltekből sem látszik túlkínálat.

Pedig eleinte még amiatt aggódtak leginkább, hogy Kubatov Gábor beélesíti a hivatalosan persze nem létező listáját, és a Fidesz jól meghekkeli az egész előválasztást. Például úgy, hogy Orbán Viktor tömegesen küld Fidesz-szavazókat regisztrálni, hogy a leggyengébb ellenzéki jelöltet válasszák elő - így növelve Tarlós István esélyeit.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ettől nem kell, vagyis inkább: nem ettől kell a baloldalnak tartania.

(Borítókép: Aradi László / Index)