Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bokros: Gyurcsány átvert minket

2018.01.12. 10:53 Módosítva: 2018-01-12 17:23:26
A DK szerint ennek pont az ellenkezője történt.

"Négy hónapi hitegetés, sőt hazudozás után a DK elnöke végre bevallotta: nem akarnak megállapodni a Modern Magyarország Mozgalommal" - közölte a MoMa elnöke, Bokros Lajos a Facebookján. Bokros szerint szeptember elsején, a Közös Ország Mozgalom rendezvényén még Gyurcsány sürgette annak azonnali bejelentését, hogy a DK és a MoMa szövetséget köt a parlamenti választásokra. Bokros szerint viszont Gyurcsány "szándéka hamis volt, átvert bennünket" - mondta.

Bokros szerint a nagyobb baloldali pártok le akarják kaszálni a kisebb pártokat, erről szól az Együtt kirekesztése, de főleg az, ahogyan az MSZP maga kezdeményezte, aztán a Fidesz örömmel megszavazta, hogy az 1%-ot el nem érő pártok fizessék vissza a kampánytámogatást. 

Bokros szerint a nem akarnak demokratikus ellenzéki szövetséget, ezért beszél a baloldal legtöbb vezetője baloldali szövetségről, baloldali programról. "Mintha nem lennének konzervatív és liberális gondolkodású szavazók ebben az országban. Ők azonban róluk lemondtak" - írta Bokros.

Azt is megírta, hogy a MoMa nagyvonalúan lemondott pénzről, sajtóról, országgyűlési képviseletről, amikor 2014-ben nem indult el a választásokon, nehogy rontsa az ellenzéki összefogás esélyeit. Viszont ha egy párt egymás után kétszer nem indul a választásokon, akkor azt törlik a pártok nyilvántartásából. A MoMa számára ezért nincs más út, mint indulni 2018-ban.

Update: Cikkünk megjelenése után reagált a DK, akik szerint pont fordítva történt minden, mint Bokros állítja. 

"A DK ősszel mind a MoMa-nak, mind a Szolidaritásnak választási együttműködési ajánlatot tett. Listás befutó helyeket, egyéni jelölési lehetőségeket ajánlott a DK. Ezt a javaslatot a Szolidaritás elfogadta, meg is született a szövetségi megállapodás. A MoMa és Bokros Lajos azonban több körös tárgyalás és mérlegelés után az elutasítás mellett döntött. A DK ajánlata méltányos volt: a közvéleménykutatásokban nem mérhető támogatottságú MoMa-nak parlamenti képviselete lett volna a választások után.

A DK szerint álláspontjukat Pusztai Erzsébet támasztja alá, aki néhány napja lemondott a MoMa elnökségi tagságáról, és tegnap azt írta, hogy csak olyan pártra szabad szavazni, amely el fogja érni az öt százalékot.