Bokros: Gyurcsány átvert minket

2018.01.12. 10:53 Módosítva: 2018.01.12. 17:23
A DK szerint ennek pont az ellenkezője történt.

"Négy hónapi hitegetés, sőt hazudozás után a DK elnöke végre bevallotta: nem akarnak megállapodni a Modern Magyarország Mozgalommal" - közölte a MoMa elnöke, Bokros Lajos a Facebookján. Bokros szerint szeptember elsején, a Közös Ország Mozgalom rendezvényén még Gyurcsány sürgette annak azonnali bejelentését, hogy a DK és a MoMa szövetséget köt a parlamenti választásokra. Bokros szerint viszont Gyurcsány "szándéka hamis volt, átvert bennünket" - mondta.

Bokros szerint a nagyobb baloldali pártok le akarják kaszálni a kisebb pártokat, erről szól az Együtt kirekesztése, de főleg az, ahogyan az MSZP maga kezdeményezte, aztán a Fidesz örömmel megszavazta, hogy az 1%-ot el nem érő pártok fizessék vissza a kampánytámogatást. 

Bokros szerint a nem akarnak demokratikus ellenzéki szövetséget, ezért beszél a baloldal legtöbb vezetője baloldali szövetségről, baloldali programról. "Mintha nem lennének konzervatív és liberális gondolkodású szavazók ebben az országban. Ők azonban róluk lemondtak" - írta Bokros.

Azt is megírta, hogy a MoMa nagyvonalúan lemondott pénzről, sajtóról, országgyűlési képviseletről, amikor 2014-ben nem indult el a választásokon, nehogy rontsa az ellenzéki összefogás esélyeit. Viszont ha egy párt egymás után kétszer nem indul a választásokon, akkor azt törlik a pártok nyilvántartásából. A MoMa számára ezért nincs más út, mint indulni 2018-ban.

Update: Cikkünk megjelenése után reagált a DK, akik szerint pont fordítva történt minden, mint Bokros állítja. 

"A DK ősszel mind a MoMa-nak, mind a Szolidaritásnak választási együttműködési ajánlatot tett. Listás befutó helyeket, egyéni jelölési lehetőségeket ajánlott a DK. Ezt a javaslatot a Szolidaritás elfogadta, meg is született a szövetségi megállapodás. A MoMa és Bokros Lajos azonban több körös tárgyalás és mérlegelés után az elutasítás mellett döntött. A DK ajánlata méltányos volt: a közvéleménykutatásokban nem mérhető támogatottságú MoMa-nak parlamenti képviselete lett volna a választások után.

A DK szerint álláspontjukat Pusztai Erzsébet támasztja alá, aki néhány napja lemondott a MoMa elnökségi tagságáról, és tegnap azt írta, hogy csak olyan pártra szabad szavazni, amely el fogja érni az öt százalékot.