A Momentum által segített jelölt lett Pusztahencse polgármestere

2018.01.14. 20:57

A függetlenként, de a Momentum kampánysegítségével induló Bán István nyerte a megismételt időközi polgármester-választást a Tolna megyei Pusztahencsén. Magas, 77%-os részvétel mellett Bán István 329, míg a másik jelölt, a korábbi polgármester, a szintén függetlenként induló Iker Ibolya 298 szavazatot kapott. A részvételi arány magasabb lett, mint az egy hónappal korábbi választáson, mindkét jelölt növelte szavazatainak számát, de Bán István nagyobb arányban.

De kik is ők, mi is történt Pusztahencsén?

Pusztahencse az utóbbi hetekben elhíresült egy időközi, hazugságvizsgáló gép emlegetésééig fajuló, többször megismételt polgármester-választás miatt. Január elején a néhány nap alatt kettészakadt településen jártunk, ahol többek között az évek óta egymással perben álló két polgármester-jelölttel beszéltünk.

Az ezerfős tolnai települést 2014 óta vezette Iker Ibolya, de a képviselő-testületben akadt egy ellenfele, sőt a kölcsönös feljelentgetések miatt talán mondhatjuk: ellensége. Bán István, aki több mint 20 éve képviselő a községben többször állította, hogy Iker különböző korrupciós műveletekkel machinál, döntéseinél megkerüli a testületet. Iker többek között rágalmazás miatt jelentette fel Bánt. A dolog végül a testület önfeloszlatásáig, és új időközi választásig jutott.

Tavaly december 17-én megtartották a választást, néhány szavazattal Bán nyert. Mindkét jelölt függetlenként indult, de Ikert a fideszes kapcsolatai miatt támadták, Bánnak pedig konkrétan a Momentum segített a kampányban. Az eredményt Ikerék megtámadták: egyrészt tiltott kampánytevékenységgel vádolták Bánt, aki társaival a szavazóhelyiség előtt töltött sok időt, másrészt szavazatvásárlással. Néhányan nyilatkoztak konkrét felajánlásról. 

Ezt a helyi választási bizottság elutasította, de Ikerék újra fellebbeztek, és a meglévő papírokhoz leadtak valami jogilag megfoghatatlan furcsa papírt, amin több mint 200 ember azt írta alá, hogy nekik nem tetszik az eredmény, és úgy tudják, "többeknek" pénzt ajánlott Bán. A területi választási bizottság már elfogadta ezeket az érveket, és helyt adott a fellebbezésnek: ki is írták az új választást 2018. január 14-ére. Na, ezt azonban Bánék támadták meg, így az ügy a pécsi táblabíróság elé került.

A pécsi táblabíróság pedig végül úgy döntött: a kétszáz aláírásos papírt nem vette figyelembe, a szavazatvásárlós nyilatkozatokat törvényi határidőn kívüliségük miatt szintén, viszont helyt adott a tiltott kampánytevékenység tételnek. Bánék ugyanis bizonyítottak a szavazóhelyiség előtt tartózkodtak legalább két órán át, és a tevékenységük kampánytevékenységnek számított. Minderről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

Megerősített eredmény

Így végül ma, 2018. január 14-én megismételték az időközi polgármester-választást, amit ismét Bán István nyert, kicsit több szavazattal, kicsit nagyobb arányban.

Telefonon próbáltuk elérni Iker Ibolyát, hogy mit szól az eredményhez, esetleg megtámadják-e a megismételt választás eredményét is, de sajnos nem sikerült elérnünk. Ahogy hívtuk Bán Istvánt is, ő azt mondta, tudta, hogy magabiztosabban fog nyerni, ha megismétlik a választást, bízott magában. Hogy azokkal szemben fog-e jogi elégtételt venni, akik szerinte hamisan vádolták meg azzal, hogy pénzt ajánlott a szavazatokért, azt még meggondolja.