Olivér
4 °C
8 °C

Ahol a nehéztüzérek csapnak össze

clke
2018.01.25. 07:09 Módosítva: 2018-04-04 14:08:54
A Fidesz a vitathatatlan esélyese az idei parlamenti választásnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek olyan körzetek, ahol izgalmas/kiélezett/érzelemdús csatákra számíthatnánk. A pártok egy-két kivételtől eltekintve bevetik egyéniben is a legismertebb politikusaikat, Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Gyurcsány Ferenc kivételével a pártelnökök is csatába szállnak. 11 körzet, ahol országosan ismert politikusok küzdenek.

Még nem kezdődött el az aláírások gyűjtése, a pártok azonban nagyrészt már megnevezték a jelöltjeiket a 106 egyéni választókerületben. Bár csak márciustól beszélhetünk hivatalos jelöltekről, már most körvonalazódik mely körzetekben számíthatunk izgalmasabb összecsapásokra.

A pártok ugyanis nyilván bevetik egyéniben is a legismertebb politikusaikat. A pártelnökök közül Orbán Viktor ezúttal sem indul - legutóbb 1994-ben próbálkozott egyéniben -, és a KDNP-s Semjén Zsolt sem vállalt egyéni küzdelmet (ő többször nyert Kalocsán).

Ellenzéki oldalon viszont nagyon is bevállalósak a pártelnökök. Molnár Gyula, Vona Gábor, Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Szabó Tímea, Juhász Péter és Fekete-Győr András is az indulását tervezi egyéniben, utóbbi kettő ugyanazt a körzetet szemelte ki. Egyedül a DK-s Gyurcsány Ferenc nem lesz egyéni jelölt, bár a fordulatokban gazdag összefogás-tárgyalások során felmerült az egyéni indulása.

Az eddig ismert jelölti listák alapján összeszedtük, melyik körzetekben küzdenek országosan ismert nevek. Itt várhatóan az országos politika dominálja majd a kampányt, kevésbé a helyi sajátosságok. (Ezúttal nem azt nézzük tehát, hol lesz a legkiélezettebb verseny, hol van esélye az ellenzéknek győzni a Fidesz ellen - az majd egy másik cikkünk témája lesz.)

1. Belváros, Várnegyed: Hollik - Juhász - Fekete-Győr

2014-es eredmény

 1. Rogán Antal (Fidesz-KDNP): 45,2%
 2. Kerék-Bárczy Szabolcs (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 32,5%
 3. Schiffer András (LMP): 13,6%
 4. Hegedűs Lóránt Gézáné (Jobbik): 7,8% 

Már tavaly év végén kitört a baloldali hiszti az összevont belvárosi-Várnegyed-beli körzet (Budapest 1.) miatt. Juhász Péter, az Együtt elnöke - ő önkormányzati képviselő volt korábban az V. kerületben - ebben a körzetben kíván indulni, és rendkívül felháborodott azon, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is ezt a körzetet szemelte ki. A baloldal helyzetét bonyolítja, hogy az MSZP is jelöltet állít a jelenlegi tervek szerint (az országosan nem ismert Kovács Alexet). A jelöltállításig persze még van pár hét, simán történhetnek visszalépések.

Jegyezzük meg: bár a baloldali pártvezetők sokat vitatkoznak ezen a körzeten, azért a Fidesz az esélyes. Legutóbb Rogán Antal nyert itt (igaz, az összefogás és az LMP voksait összeadva nyerhetett volna a baloldal), most viszont új nagyágyút vetnek be a kormánypártok. A KDNP egyik legtöbbet szereplő politikusát, Hollik Istvánt indítják itt.

2. Újbuda, Gazdagrét: Simicskó - Gy. Németh

2014-es eredmény

 1. Simicskó István (Fidesz-KDNP): 44,7%
 2. Józsa István (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 36,7%
 3. Csárdi Antal (LMP): 8,62%
 4. Novák Előd (Jobbik): 8,02%

Simicskó István már tavaly elkezdte a kampányt újbudai-gazdagréti (Budapest 2.) körzetében, a Szomszédok-napon fát is ültetett. Ellenfele pedig a baloldali megállapodás értelmében szintén egy országos ismert politikus lesz: a DK-s Gy. Németh Erzsébet. Legutóbb Simicskó simán nyerte a körzetet még úgy is, hogy a Jobbik szintén egy ismert politikust, Novák Elődöt indította. Novákot azonban azóta kiszorították a pártból.

3. II. kerület: Varga Mihály - Ungár - Niedermüller

2014-es eredmény

 1. Varga Mihály (Fidesz-KDNP): 45,9%
 2. Szelényi Zsuzsa (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 38,2%
 3. Dárdai Zsuzsanna (LMP): 8,5%
 4. Bodor Zoltán (Jobbik): 6,6%

A Rózsadombon (Budapest 4.) is nehéztüzérek csapnak össze. A fideszes Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múltkor nyert a baloldali összefogás jelöltje, Szelényi Zsuzsa ellen, ám az LMP voksaival itt is többségben volt a baloldal. Szelényi azóta távozott az Együttből, de így is maradtak országos politikusok a terepen. A DK Niedermüller Péter alelnököt indítja, az LMP pedig Ungár Péter elnökségi tagot jelöli. A Momentum jelöltje, Benedek Márton kevésbé ismert, ám annál többen ismerik a nagyapját: Göncz Árpádot.

4. Mátyásföld, Cinkota: Szatmáry - Nemes Gábor

2014-es eredmény

 1. Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP): 41,5%
 2. Karácsony Gergely (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 38,1%
 3. Kredits Krisztina (Jobbik): 11,3%
 4. Mizsei László (LMP): 6,2%

A XVI. kerületi körzetben ismét a korábbi fideszes győztes, Szatmáry Kristóf korábbi NGM-államtitkár indul, akinek négy éve szoros versenyben, 3 százalékponttal sikerült győznie. Ellenfele most nem Karácsony Gergely lesz (ő nem indul egyéniben), de a baloldal így is egy országosan ismert jelölttel indul. Nemes Gábor a DK színeiben lesz jelölt, ám őt eddig nem politikusként, hanem BKV-s ügyekben, buszos szakszervezeti vezetőként ismerhettük.

6. Csepel, Soroksár: Németh Szilárd - Bangóné Borbély Ildikó - Szabó Szabolcs

2014-es eredmény

 1. Szabó Szabolcs (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 36,3%
 2. Németh Szilárd (Fidesz-KDNP): 35,5%
 3. Léhmann Viktor (Jobbik): 17,7%
 4. Tenk András (LMP): 6,03%

Arról, hogy nagy összecsapás lesz Csepelen (Budapest 17.), már január elején értesülhettünk. Szabó Szabolcsot az MSZP saját jelöltként akarta indítani, de ő nem hagyta el az Együttet. Az MSZP így úgy döntött, országos politikusát, Bangóné Borbély Ildikót küldi csatába Németh Szilárd ellen. A Fidesz alelnöke jelezte, felőle Gobbi Hilda is lehet a jelölt, bárkit legyőz.

7. Budafok, Nagytétény: Németh Zsolt - Molnár Gyula - Orosz Anna - Hajdu Nóra

2014-es eredmény

 1. Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP): 41,6%
 2. Somfai Ágnes (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 36,8%
 3. Staudt Gábor (Jobbik): 12,1
 4. Gecsei-Tóth Andrea (LMP): 6,4%

Budapest 18. választókerületében szintén több országos politikus küzd meg. Itt indul Molnár Gyula, az MSZP elnöke, akinek volt XI. kerületi polgármesterként helyzeti előnye, hogy a körzet felében jól ismerik őt (Albertfalva lakótelepei is a körzethez tartoznak). A Fidesz egy régi motorosát küldi harcba: Németh Zsolt, változó sikerrel indult korábban a XXII. kerületben (Lendvai Ildikó többször győzött ellene), most visszatér egyéni jelöltként. A kisebb pártok sem akarnak lemaradni: az Együtt Hajdu Nóra alelnököt, a Momentum pedig Orosz Annáét indítja. Persze majd meglátjuk, végül lesznek-e visszalépések.

8. Debrecen: Kósa Lajos - Gurmai Zita

2014-es eredmény

 1. Kósa Lajos (Fidesz-KDNP): 47,06%
 2. Szegedi István (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 26,9%
 3. Herpergel Róbert (Jobbik): 17,4%
 4. Horváth András (LMP): 5,4%

Debrecen évtizedek óta a Fidesz, név szerint Kósa Lajos terepe, így politikai földrengés kellene ahhoz, hogy ne nyerjen ismét Hajdú-Bihar megye 1. választóküörzetében. Az MSZP folyton új jelölttel próbálkozik, ezúttal Gurmai Zita elnökségi tagot, korábbi EP-képviselőt küldik Kósa ellen.

9. Gyöngyös: Horváth László - Vona Gábor - Hiesz György

2014-es eredmény

 1. Horváth László (Fidesz-KDNP): 36,9%
 2. Vona Gábor (Jobbik): 35,7%
 3. Sós Tamás (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 22,1%
 4. Lukács Zoltán (LMP): 2,5%

A gyöngyösi körzetben (Heves 2.) legutóbb nagy csatát láthattunk a Fidesz és a Jobbik között. A győztes, a Fidesz jelöltje, Horváth László lett, aki országosan nem ismert. Ellentétben a Jobbik jelöltjével, aki maga a pártelnök-miniszterelnök-jelölt, Vona Gábor. Országos szempontból is érdekes, vajon Vonának sikerül-e az egyéni győzelem. A dolgát nehezíti, hogy a baloldal a 2014-ben győztes MSZP-s polgármestert, Hiesz Györgyöt jelöli.

10. Budakeszi: Csenger-Zalán Zsolt - Szél Bernadett - Tóth Zoltán 

2014-es eredmény

 1. Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP): 46,5%
 2. Szabóné Müller Tímea (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 26,7%
 3. Császárné Kollár Tímea (Jobbik): 11,2%
 4. Szél Bernadett (LMP): 10,8%

Az eredmény szempontjából - a legutóbbi számok alapján - kevés izgalmat tartogathat majd a budakeszi körzet (Pest 2.). A fideszes Csenger-Zalán Zsolt legutóbb 20 százalékot vert a baloldalra és 35-öt a Jobbikra és az LMP-re. Ám országos politikai jelentőséget kap a körzet, hogy itt indul az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett. Szél legutóbb 11 százalékot kapott, vagyis szépen felülteljesítette az LMP listás szereplését. Ám nehezíti a dolgát most, hogy a DK ismert arcot vet be ellene: Tóth Zoltánt eddig választási szakértőként ismerhette a közönség, most az MSZP-DK megállapodás szerint baloldali jelöltként indul.

11. Szekszárd: Horváth István - Harangozó Tamás - Hadházy Ákos

2014-es eredmény

 1. Horváth István (Fidesz-KDNP): 41,8%
 2. Harangozó Tamás (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP): 24,7%
 3. Ürmös Attila (Jobbik): 19,6%
 4. Hadházy Ákos (LMP): 10,9%

Baloldali körökben közhely, hogy ha valakinek sikerülhet Szekszárdon (Tolna 1.) győzni a Fidesz ellen, akkor az az LMP-s Hadházy Ákos. A volt fideszes politikus, aki jelenleg az LMP társelnöke, most is elindul, ám az esélyeit rontja, hogy az MSZP Harangozó Tamást akarja indítani a körzetben. Ketten együtt csaknem annyi (a Jobbikkal együtt pedig már jóval több) szavazatot kaptak 2014-ben, mint Horváth István volt fideszes szekszárdi polgármester. Így itt van jelentősége, lesz-e koordináció az LMP és az MSZP között.

Márciustól lesznek igazi jelöltek

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Vagyis majd csak március elején derül ki véglegesen, kik szereplnek egy körzetben a szavazólapon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?