Pál
-1 °C
5 °C

Karácsony Gergely szövetséget kötött a szélsőbaloldallal

2018.01.25. 15:45

Együttműködési megállapodást kötött a Vajnai Attila elnök képviselte Európai Baloldal – Munkáspárt-2006, a Kalmár Szilárd alelnök képviselte Balpárt és Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje - közölte csütörtökön a Párbeszéd.

Mindenben nem értünk egyet, de abban igen, hogy markánsan baloldali ajánlat nélkül nem lehet leváltani a Fideszt

- áll a közleményben, amely nem részletezi, miben nem értenek egyet a szövetségesek. De Vajnai Attila, a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt egykori alelnöke például rendszeresen azzal véteti magát észre a nyilvánosságban, hogy a tiltott önkényuralmi jelképnek számító vörös csillaggal a mellkasán jelenik meg közterületen. Egyszer akkor vitték el a rendőrök, amikor Kádár János sírjára akart elhelyezni egy vörös csillagos koszorút.

Akkor mégis miért a szövetség? "Karácsony Gergely vállalja: kormányra kerülve képviseli, hogy a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog egyaránt alkotmányos alapjoggá váljon." A közleménybe egy kormány politikáját kritizáló, marxista-kommunista szellemiségű mondat is becsúszott: "a nacionalista, idegenellenes indulatok felkorbácsolása azt a célt szolgálja, hogy az osztályelnyomást leplezze, kijátszva egymás ellen az elnyomottakat."

Az Európai Baloldal és a Balpárt vállalja, hogy támogatja a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, mellette kampányol, "valamint az Európai Parlament Egyesült Baloldal/ Északi Zöldek (GUE/NGL) frakciójának és az európai baloldali pártok vezetőinek politikai támogatását is kéri a szociális demokrácia programjához".