Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok fele nem hiszi, hogy a Fidesz legyőzhető

fidesz 2018
Január közepén, alig három hónappal a parlamenti választások előtt a kormányváltók és a kormány maradását kívánó magyarok aránya lényegében ugyanakkora. Azok a szavazók, akik egyelőre nem köteleződtek el egyik párt mellett sem, a kormányváltás kérdésében is bizonytalanok. Az ellenzéki pártoknak az adhat reményt, hogy többen szeretnének kormányváltást, mint ahányan nem, derült ki a Závecz Research-től rendelt felmérésünkből.

A magyar választópolgárok szerint nem váltható le a mostani kormány, habár többen vannak azok a magyarok, akik kormányváltást szeretnének, legalábbis ezt mutatják a magyar lakosságot reprezentatívan leképező ezer fős mintán a Závecz Research-csel közös vizsgálatunk eredményei.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. január 7-15. között zajlott.

Nagyjából ugyanannyian szeretnének kormányváltást, mint hogy maradjon a kormány (40 és 38%), ám az emberek 47 százaléka szerint nem győzhető le a Fidesz. A fideszesek természetesen a kormány maradását szeretnék, az MSZP szavazói körében pedig nagyon sokan azt szeretnék, ha távozna a mostani kormány (94%). A Jobbikosok és az LMP-sek többsége (87 és 82%-a) is ezen az állásponton van.

A választások szempontjából különösen fontos, hogy azok a magyarok mit gondolnak, akiknek egyelőre nincs kialakult elképzelésük arról, melyik pártra fognak szavazni. Őket hívjuk pártnélkülieknek, akik túlnyomó részének (55 százalék) nincsen kialakult véleménye. 

A kormányváltók szkeptikusabbak, mint a másik csoport: 65 százalékuk hisz abban, hogy el lehet küldeni az ország mostani vezetését, 25 százalékuk viszont nem. Azok, akik szerint maradnia kellene a kormánynak nagy többségükben bíznak is ebben – 82 százalékuk reméli, hogy nem győzhető le a Fidesz és csak 11 százalék gondolja, hogy erre van esély.

A Fidesz és a DK-szavazók a leginkább optimisták,

 előbbiek 85 százaléka reméli, hogy pártjukat nem lehet április 8-án megverni, utóbbiak 86 százaléka abban bízik, hogy legyőzik a kormánypártot. A pártnélküliek körében ugyan többen vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, de kevéssé hisznek a változásban, csak 21 százalékuk szerint lehet nyerni a Fidesz ellen. 

Elszántak a Fidesz hívei 

A választók pártokhoz való viszonyát hétfokú skálán mértük, ahol a legerősebb kötődést az „egész biztosan rászavazok” válasszal fejezhették ki az emberek, míg a legnagyobb ellenérzéseket „az egész biztosan nem szavazok rá” válasszal. 

A Fidesz híveinek fele egészen biztos abban, hogy nem változtatja meg preferenciáját április 8-ig s további 28 százalék is szinte biztos benne. A második legelszántabb a Jobbik tábora, az MSZP-sek között valamivel többen vannak a teljes mértékben elkötelezettek, mint a DK-sok körében (30 illetve 24 százalék). Az LMP táborának elkötelezettsége valamivel kisebb, 23 százalékuk egészen, 28 százalékuk szinte biztos abban, hogy mostani preferenciája kitart a választásokig.

A választásokig még két alkalommal fogjuk megmérni a magyarok kormányváltási hajlandóságát, és a szavazók érzelmi elköteleződését pártjaikhoz.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)