Medián: Elbizonytalanodtak a Fidesz-szavazók

2018.01.31. 16:44 Módosítva: 2018.01.31. 17:45

Január végére látványosan elmozdultak a pártpreferenciák – írja a hvg.hu a Medián legfrissebb közvélemény-kutatási adatai alapján. A lap számára készített felmérés szerint – amelynek részletei a csütörtöki print HVG-ben olvashatók – a Fidesz-szavazók tábora csökkent, a Jobbikon kívüli ellenzéki pártoké nőtt. A változások láthatóan nem fenyegetik a Fidesz győzelmét, ám kérdésessé vált, milyen parlamenti súlya lesz a mostani kormánypártnak.

A felmérés szerint a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont jóval látványosabban, 60-ról 53 százalékra csökkent.

Ráadásul a Fidesz-szimpatizánsoknak most már csak a 70 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy szavazni, míg a legutóbbi felmérésben még 75 százalék volt ez az arány. Mindeközben a teljes népességben nőtt a szavazási hajlandóság: 56 százalékon áll, míg egy éve még csak 52 százalék volt.

Az ellenzéki oldalról a Medián a Jobbikot a teljes népességben 13, a választani tudó biztos szavazók között 18 százalékra mérte. Az MSZP-PM közös listája utóbbiak közében 11, a DK listája 9, az LMP-é 6 százalékon áll. „A Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt” – írja a hvg.hu a Medián adatai alapján.

A felmérés hagyományosan a politikusok népszerűségét is vizsgálta. Ezekből egyértelműen látszik, hogy Karácsony Gergely az MSZP–PM-megállapodás nagy nyertese: ismertsége 12, népszerűsége pedig 10 százalékkal nőtt, utóbbival beérte Orbán Viktort.