Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medián: Elbizonytalanodtak a Fidesz-szavazók

2018.01.31. 16:44 Módosítva: 2018-01-31 17:45:50

Január végére látványosan elmozdultak a pártpreferenciák – írja a hvg.hu a Medián legfrissebb közvélemény-kutatási adatai alapján. A lap számára készített felmérés szerint – amelynek részletei a csütörtöki print HVG-ben olvashatók – a Fidesz-szavazók tábora csökkent, a Jobbikon kívüli ellenzéki pártoké nőtt. A változások láthatóan nem fenyegetik a Fidesz győzelmét, ám kérdésessé vált, milyen parlamenti súlya lesz a mostani kormánypártnak.

A felmérés szerint a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont jóval látványosabban, 60-ról 53 százalékra csökkent.

Ráadásul a Fidesz-szimpatizánsoknak most már csak a 70 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy szavazni, míg a legutóbbi felmérésben még 75 százalék volt ez az arány. Mindeközben a teljes népességben nőtt a szavazási hajlandóság: 56 százalékon áll, míg egy éve még csak 52 százalék volt.

Az ellenzéki oldalról a Medián a Jobbikot a teljes népességben 13, a választani tudó biztos szavazók között 18 százalékra mérte. Az MSZP-PM közös listája utóbbiak közében 11, a DK listája 9, az LMP-é 6 százalékon áll. „A Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt” – írja a hvg.hu a Medián adatai alapján.

A felmérés hagyományosan a politikusok népszerűségét is vizsgálta. Ezekből egyértelműen látszik, hogy Karácsony Gergely az MSZP–PM-megállapodás nagy nyertese: ismertsége 12, népszerűsége pedig 10 százalékkal nőtt, utóbbival beérte Orbán Viktort.