Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az államtitkár különös esete a tényekkel

2018.02.01. 20:53

Ahogy azt Orbán Viktor 2017 nyarán Tusványoson bejelentette, az idei választás főszereplője valóban nem más, mint a kerítés. 

Dömötör Csaba államtitkár neki is látott, hogy a legújabb Fidesz-kampányt alátámasztandó, bebizonyítsa, hogy a szocialisták bizony lebontanák a kerítést. Kiposztolt egy képet Facebookon Ujhelyi István szocialista EP-képviselőről, kezében egy hidegvágóval, és hozzátette: 

kep

"Hoppi. Ezen a képen Ujhelyi István szoci képviselő látható. Kezében egy kerítésvágó, amit ezen az ülésen átadott az MSZP elnökének. Azt kérte, hogy bontsák le együtt a határvédelmi kerítést. Na, ennyit arról, hogy mi az MSZP igazi álláspontja a határvédelem ügyében." 

A poszt alatt felbukkant az érintett, aki csattanós választ adott a "hoppikázó" államtitkárnak:

"Államtitkár úr, Ön hazudik. A hivatkozott kép a 2014-es MSZP pártértekezleten készült, amikor még szó sem volt a fizikai határzárról. Az Orbánisztán és Európa közötti ideológiai vasfüggöny szimbolikus lebontásáról beszéltem, ami egyébként a fénykép mellé posztolt, hónapokkal későbbi nyílt levelemből ki is derül; de nyilván olvasni már nem volt ideje az államtitkár úrnak, csak megosztani, amit utasításba adtak Önnek."

A beszélgetés itt nem ért véget, ugyanis Dömötör azzal vágott vissza, hogy Ujhelyi később, egy 2015-ös írásában ezt a képet használta annak illusztrálására, hogy "nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak". Ujhelyi is reagált még, szerinte Dömötör eredeti posztja hazugság, mert amikor a kép készült, még nem volt kerítés. A későbbi nyílt levelében (amelyhez a képet felhasználta) pedig sokkal árnyaltabban fogalmazott, mint Dömötör állítja. 

A tanulság: a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a kerítés álljon a politikai diskurzus középpontjában, és ebben a tekintetben eléggé sikeresek.