Így alakítanák át a határon túliak szavazati jogát Karácsonyék

2018.02.03. 12:31

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke tegnap Kolozsvárra utazott, ahol közleményük szerint megbeszélést folytattak Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és a történelmi egyházak helyi képviselőivel.

Azt írják, az MSZP-Párbeszéd szövetség felelős nemzetpolitikára törekszik, amely alapja a partnerség és a párbeszéd.

A szövetség éppen ezért megőrzendő vívmányként tekint a határon túli magyar állampolgárok választójogára, de azt úgy alakítaná át, hogy a határon túli közösségek tagjainak ne a magyarországi pártok listájára, hanem a saját maguk által állított egyéni jelöltekre szavazzanak. Ezáltal elkerülhető lenne, hogy a magyar belpolitika vitáit a határon túli közösségekre terheljük

- írják.

Illetve arról is írnak, hogy "az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatja az RMDSZ részvételével, az európai kisebbségek autonómiájának támogatása érdekében indított európai polgári kezdeményezést, és kampányt indít annak érdekében, hogy minél több magyarországi állampolgár is aláírja a kezdeményezést".

Az MTI beszámolója alapján, a találkozó után tartott sajtótájékoztatón még elhangzott, az MSZP üdvözöli, hogy jelentősen nőtt a határon túli magyar szervezetekhez juttatott hazai források értéke, ezt nem kívánja csökkenteni, de a támogatási rendszer "megszűnt átláthatóságát" nyílt pályáztatási rendszerrel akarja helyreállítani. Az ellenzéki párt elnöke megerősítette: ha sikerül kormányra jutniuk, a határon túli magyarok szavazati jogát fenntartanák, és a "több részvétel" irányába módosítanák.

A magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul, mondta Molnár Gyula.

A Mszol.ro beszámolója szerint Kelemen Hunor újságíróknak azt mondta: 

Aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk. Ez a magyarországi politikai pártokra kettő kivételével érvényes: sem a Jobbikkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem tartunk fent intézményes kapcsolatot, és ezt nem is tartom ebben a pillanatban lehetségesnek.

Kelemen a Karácsonyékkal történt beszélgetés kapcsán úgy fogalmazott:

A vacsorán megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak.