Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így alakítanák át a határon túliak szavazati jogát Karácsonyék

2018.02.03. 12:31

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke tegnap Kolozsvárra utazott, ahol közleményük szerint megbeszélést folytattak Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és a történelmi egyházak helyi képviselőivel.

Azt írják, az MSZP-Párbeszéd szövetség felelős nemzetpolitikára törekszik, amely alapja a partnerség és a párbeszéd.

A szövetség éppen ezért megőrzendő vívmányként tekint a határon túli magyar állampolgárok választójogára, de azt úgy alakítaná át, hogy a határon túli közösségek tagjainak ne a magyarországi pártok listájára, hanem a saját maguk által állított egyéni jelöltekre szavazzanak. Ezáltal elkerülhető lenne, hogy a magyar belpolitika vitáit a határon túli közösségekre terheljük

- írják.

Illetve arról is írnak, hogy "az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatja az RMDSZ részvételével, az európai kisebbségek autonómiájának támogatása érdekében indított európai polgári kezdeményezést, és kampányt indít annak érdekében, hogy minél több magyarországi állampolgár is aláírja a kezdeményezést".

Az MTI beszámolója alapján, a találkozó után tartott sajtótájékoztatón még elhangzott, az MSZP üdvözöli, hogy jelentősen nőtt a határon túli magyar szervezetekhez juttatott hazai források értéke, ezt nem kívánja csökkenteni, de a támogatási rendszer "megszűnt átláthatóságát" nyílt pályáztatási rendszerrel akarja helyreállítani. Az ellenzéki párt elnöke megerősítette: ha sikerül kormányra jutniuk, a határon túli magyarok szavazati jogát fenntartanák, és a "több részvétel" irányába módosítanák.

A magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul, mondta Molnár Gyula.

A Mszol.ro beszámolója szerint Kelemen Hunor újságíróknak azt mondta: 

Aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk. Ez a magyarországi politikai pártokra kettő kivételével érvényes: sem a Jobbikkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem tartunk fent intézményes kapcsolatot, és ezt nem is tartom ebben a pillanatban lehetségesnek.

Kelemen a Karácsonyékkal történt beszélgetés kapcsán úgy fogalmazott:

A vacsorán megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak.