Judit
3 °C
7 °C

3187-en már jelezték: külföldön akarnak szavazni

2018.02.04. 08:05

Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a parlamenti választást, néhány információt közölt a választási iroda azzal kapcsolatban, hányan regisztrálták, hogy külföldön akarnak szavazni, illetve hogy nemzetiségekre.

1. Eddig 3187-en vetették föl magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben, 427-en nem meglepő módon Londonban szeretnének szavazni - közölte az NVI az MTI-vel.

A regisztráció nem zárult le. Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, de a választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, március 31-én 16 óráig kérhetik a felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől. Ők levélben nem, csak külképviseleten szavazhatnak.

A választók jelenleg 116 külképviselet közül választhatnak, azonban hamarosan a líbiai Tripoliban és a skóciai Edinburgh-ben is lehetőség nyílik a külképviseleti szavazásra. 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni és 28 161-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

2. Több mint 45 ezren kérték már, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat.

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?