A volt MSZP-s miniszter visszautasítja, hogy az új pártja Orbánt segíti

2018.02.08. 14:56
Új pártja választási indulását jelentette be Lévai Katalin volt MSZP-s miniszter a héten. Rögtön kialakult egy olyan értelmezés, hogy a Fideszt segíti az ellenzéki oldal további megosztása, de Lévai ezt az Indexnek visszautasította. Azt mondta, visszalépnek a jelöltjei, ha rajtuk múlik valahol a győzelem. Az MSZP-ben többen úgy tartják: Lévai csak alkupozíciót akar magának kiharcolni.

Az ellenzéki oldalt eddig sem lehetett vádolni azzal, hogy kevés formáció kevés politikai álláspontot képvisel. Kedden egy újabb kis párttal bővült a paletta: Lévai Katalin volt MSZP-s EP-képviselő, a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős minisztere bejelentette, hogy Lendülettel Magyarországért nevű pártja nagy tervekkel indul az áprilisi választásokon.

A következő dolgokat tudtuk meg a terveiről:

  • Mind a 106 egyéni körzetben jelöltet kíván indítani. Így országos listát is tudna állítani.
  • Lévai felfüggeszti tagságát a választásra buzdító V18-csoportban, amely szerinte elég közel volt Karácsony Gergely szocialista-párbeszédes miniszterelnök-jelölthöz.
  • Ő maga Zuglóban (Karácsony itt polgármester) indul, már meg is jelent az első kampányanyaga.
  • Nem a baloldal szétverése a célja, hiszen nincs összefogás a baloldalon, nincs mit szétverni.
  • Azt szeretné, hogy márciusban megmérnék, ki a körzet legjobban támogatott ellenzéki politikusa és az indulna el áprilisban.

Lévai pártjával kapcsolatban – amelyet tavaly ősszel alapított – megindult egy olyan értelmezés ellenzéki oldalon, hogy a Fidesz szekerét tolja, Orbán hatalmon maradását segíti, hiszen egy újabb párt listája, és 106 jelöltje csak a mostani ellenzéki tábort osztja további részecskékre. Hiszen így is azzal a problémával küszködik a baloldal, hogy a számtalan párt és pártocska nehezen tudja koordinálni a jelöltjeit és az érdekeit.

Lévai Katalin az Indexnek azt mondta: „Határozottan visszautasítom ezt a feltételezést. Ebből a gondolatmenetből kiindulva csak egyetlen ellenzéki párt indulhatna." Lévai szerint

ha lenne valódi ellenzéki összefogás, abban mi is részt vennénk. De mivel nincs ilyen, nem rombolhatjuk azt szét. 

Lévai válasza azért érdekes, mert eddig tagja volt a V18-féle volt miniszterekből álló csoportnak. A Balázs Péter vezette csoport zászlóbontáson kiosztott felhívásban az szerepelt, hogy „célszerű az egyéni körzetekben egyetlen, legesélyesebb ellenzéki mögé beállni, egyetlen miniszterelnök-jelöltet támogatni”.

Lévai ott ült a zászlóbontáson, feltételehezhető, hogy ezt az álláspontot képviselte, most mégis saját jelölteket akar indítani. Lévai így igyekezett feloldani az ellentmondást: „Tökéletesen egyetértünk ebben. De ki dönti el és mi alapján, hogy ki most az esélyes? Azért, mert valaki nyert 2014-ben?

Akár a választás előtt napokkal is visszaléptetünk jelöltet az esélyes ellenzéki jelölt javára, ha úgy látjuk az előzetes felmérésekből, hogy azok a szavazatok is számíthatnak az adott körzetben, amelyet a mi jelöltünk vinne el.

Lévai csak alkupozíciót akar magának?

Vagyis ha egy mondatban akarjuk összefoglalni: Lévai bejelentette az indulását, hogy aztán bizonyos feltételek megléte esetén visszalépjen a jelöltjeivel együtt.

Éppen emiatt gondolják úgy az ellenzéki oldalon, MSZP-s politikusokkal beszéltünk erről, hogy ezúttal nem arról van szó, hogy Lévait „a Fidesz pénzeléné", hanem a volt miniszter inkább alkupozíciót szeretne kiharcolni magának" – mondta egy politikus. Vagyis Lévai azért indult el, hogy valamit kapjon a visszalépésért cserébe.

Erre utal, hogy a párt színeiben Lévai Zuglóban kíván indulni, az MSZP-ből kizárt Móricz Eszter Rákospalotán, Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke pedig Pestszenlőrincen. E körzetek közös jellemzője, hogy itt a kutatások alapján komoly győzelmi esélye lehet az ellenzéknek. Persze csak ha nem oszalanak meg a szavazatok. Vagyis Lévai akár tényleg kaphat is valamit azért, hogy félreálljon a jelöltjeivel az útból.

Lévai mozgolódott, de hiába

Egy MSZP-s azt mondta, hogy Lévai az elmúlt hónapokban is„mozgolódott", de nem tudott kiharcolni semmit a pártjának. Lévai azt mondta erre, hogy tavaly szeptember 25-én bejelentették az úgynevezett Idősügyi Platform létrehozását, majd 2017 utolsó negyedévében folyamatosan részt vettek olyan megbeszéléseken, ahol megvitattuk annak lehetőségét, hogy több párttal, közösen induljunk. Mi mindig nyitottak voltunk arra, hogy részt vegyünk egy komoly, kormányváltásra alkalmas összefogásban. Azonban újonnan induló pártként politikai szerepet nem kínáltak nekünk, viszont a segítségünket elfogadták volna a kampányban. Mi nem így gondoltuk."

Lévai arra a kérdésre, hogy miből fogja finanszírozni a pártját, azt mondta: nem áll rendelkezésükre semmilyen külső támogatás. A kampányidőszakban élni fogunk a kampányfinanszírozás lehetőségével és egyedülálló módon nyilvánosan elszámolunk minden elköltött forinttal, vagyis közzé tesszük a honlapunkon, hogy pontosan mire, mennyit költöttünk." Az első kampányanyaga a Szabad Zugló című lapban jelent meg, de ez nem saját újság: erről Lévai azt mondta, ez a lap kereste meg őt, és a kérésnek eleget tett.