A Jobbik pénzt adna a feljelentésért

D ATI20180215034
2018.02.16. 05:31 Módosítva: 2018.02.16. 09:43

Az Index interjút készített Vona Gáborral, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével – ezt a jövő héten olvashatják majd. A beszélgetés elején a pártelnök olyan bejelentést tett, amiről most külön beszámolunk:

a Jobbik, ha kormányra kerül, felderítői sikerdíjat fog fizetni a korrupciós ügyek bejelentőinek.

A sikerdíjban az részesülhet, aki

  • nem hivatalos személyként
  • még le nem leplezett korrupciós ügyet
  • releváns bizonyítékokkal alátámasztottan
  • a hatóságok tudomására hoz,
  • mely alapján végül a bíróság vagy vagyonelkobzást, vagy pénzbüntetést szab ki.

Ezért cserébe a pénzben kifejezett büntetési tétel 5 százaléka járna, adómentesen.

Extrém, és nem is teljesen jó példa, de ha például az Elios Zrt. gyanús közbeszerzései győzelmeinek hátterét egy privát feljelentés nyomán a magyar hatóságok tárták volna fel, úgy az OLAF által javasolt büntetés, bő 12 milliárd forint bíróság ítélet keretében az elítéltektől vagyonelkobzás alá kerülne, és annak egyhuszada, 600 millió lehetne a sikerdíj összege.

Indoklásként Vona a felderítetlen korrupciós bűncselekmények magas arányát, és a felderítésükhöz szükséges új eszközök szükségességét hozta fel. Azt is mondta, hogy a társadalom részvétele jelenleg nem biztosított a korrupciós üzelmek feltárásában, és hogy már most érdemes gyűjteni a bizonyítékokat, melyek alapján eredményes felderítés folytatható majd le a még nem ismert, vagy nem bizonyított korrupciós ügyekben.

Az Index kérdésére, hogy nincs-e rossz akusztikája az embereket vamzerkodásra biztatni egy olyan országban, ahol amúgy is közhelyesen nagy a hajlandóság egymás feljelentésére, Vona azt válaszolta, hogy a korrupció felderítése össztársadalmi érdek, és

ők csak az emberekben lévő jót akarják előhívni.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-csoportjához, ahol moderált körülmények között tud beszélgetnia  témáról.