Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Momentum-elnök hologramja kimondta: ellenzékiségre készül

O5A1044
2018.02.17. 21:47
Kampánynyitó gyűlést tartott a Momentum, ahol az elnöknek csak a hologramja szólalt fel. Fekete-Győr András így is kimondott egy olyan dolgot, amit ellenzéki politikustól eddig nem nagyon hallottunk nyilvánosan: készülni kell az újabb ellenzéki 4 évre.

Egy választási kampány egyik legnagyobb nehézsége a pártok szempontjából, hogy az elnök szerepléseit, felszólalásait hogy szervezzék meg. Hiszen sok a helyszín, elnökből viszont egy van, és szétszakadni ő sem tud.

A Momentum viszont nemcsak rájött arra, hogyan tudja megkettőzni elnökét, hanem a szombati kampánynyitóján meg is valósította a dolgot. "Nemcsak egy nappal az évértékelője előtt, hanem technológiában is megelőzzük Orbán Viktort" - mondta mosolyogva Hajnal Miklós szóvivő, amikor felkonferálta elnökét a párt szombati kampánynyitóján.

A rendezvényt Budapesten tartották, Fekete-Győr András viszont éppen Szegeden beszélt. A megoldás egy Magyarországon eddig ismeretlen technológia: Budapesten Fekete-Győr András hologramja szólalt fel. Vagyis a pártelnököt kivetítették, és így mondta el beszédét.

A találmány nem teljesen új, Franciaországban a szélsőbalos elnökjelölt, Jean-Luc Mélenchon előszeretettel alkalmazta a hologramos fórumokat. És ezek után nem is meglepő talán, hogy a legfiatalabb választókkal elég jól megtalálta a közös hangot, elég sok szavazatot szerzett a körükben.

A Momentumnak is nem titkoltan ez a célja. Az egész rendezvényen érezni lehetett, hogy a párt felhagyott a néppárti törekvéseivel, inkább generációs pártként definiálta önmagát, és a cél az volt, hogy azokat a fiatal szavazókat szólítsák meg, akik értik, mi az, hogy hologram, GPS vagy szoftver (ilyen szavak hangoztak el). Ráadásul Fekete-Győr előtt a felvezető beszédet nem egy politikus, hanem a magyar holdjárót megálmodó Puli Space Technologies vezetője volt.

Utána pedig a Momentum egyik talán legfiatalabb politikusa szólalt fel. Nagy Károly, a Momentum ifjúsági szervezetének (olyan is lett), a Tizenx-nek az eléggé rosszallotta, hogy "a begyöpösödött politikai elit meghagyta a 20. században az országot". Neki a beszéd egy pontján három hologramja is beszélt.

Tehetetlen ellenzék, korrupt kormánypárt

Fekete-Győr András tehát fizikailag nem volt jelen, a hologramja azonban így is olyan politikai beszédet mondott, amely az ellenzéki szavazók körében bizonyára elég nagy visszhangot fog kiváltani.

Fekete-Győr ugyanis kimondott egy olyan dolgot, amelyet ellenzéki vezető eddig maximum csak háttérbeszélgetéseken mondott: nagyon is kell készülni arra, hogy Orbán Viktor akár kétharmaddal nyeri a választást, és ismét ellenzéki politikát kell folytatniuk a mostani ellenzéki pártoknak.

Ez nem egyszerű, a kutatások alapján nagyon is reális helyzetelemzés volt, hanem Fekete-Győr nagy beismerése is. Büszke ugyan a Momentum programjára, elszántságára, de arra (is) készül, és most hajlandó is beszélni arról, hogy milyen ellenzéki politikát folytatna Orbán ellen a következő négy évben.

Fekete-Győr szerint ugyan a mostani kormánypárt korrupt, de tehetetlennek nevezte az ellenzéki pártokat. "8 év alatt 11 milliárd adóforint állami támogatást kaptak, ehhez képest mindig hasonló esélyekkel futnak neki a választásnak" - mondta.

A kérdés az, hogy ha esetleg nem lesz kormányváltás, ugyanazzal a parlamenti ellenzékkel akarunk nekimenni a következő 4 évnek, amelyik az elmúlt 8 évben tehetetlen volt?

Szerinte ahogy a kormánypárt nem beszélt a választások előtt arról, hogyan fog a választások után kormányozni, úgy az ellenzék sem beszélt, beszél arról, "miben lesz méltóbb ellenfele a kormánynak, mint az előző ciklusban volt". Hát, Fekete-Győr most beszélt róla. 

A Momentum ellenzékiségre is készül

Egyszer Fekete-Győr már célzott rá, hogy 2022-re készülnek, ám akkor elég nagy felhorgadás volt. Fekete-Győr akkor visszakozott, ám most ennél tovább ment: ellenzéki programot hirdetett. "Készen kell állnunk egy ugrásra kész, ütőképes mozgalmiságra is: ezért a Momentum mozgalmi programot is alkot." Ez a program pedig arról fog szólni, hogy ha nem lesz kormányváltás áprilisban, akkor hogyan fogják "egy agresszív ellenzéki politikával kiszorítani a Fideszt a hatalomból", és

ütni-verni a rendszert addig, amíg össze nem roppan.

A választóknak azt üzente, hogy nem szabad a "legkisebb rosszra" szavazni. A mostani ellenzéki pártok ugyanis még azt sem tudják elmondani, mitől lesznek ütőképesebb ellenzékiek. A Momentum ezt most megtette.

Fekete-Győr azt mondta, a választók ne várjanak arra, hogy a Momentummal majd 100 százalékban mindennel egyetértenek. Ahogy előfordul, hogy a kedvenc focicsapatával, zenekarával vagy sorozatával is elégedetlen az ember. De ettől még lehet rá szavazni, mert "arra kell szavazni, akiben lehet hinni, aki elhozza a reményt, aki teljesíti amit vállal, aki cselekszik".

Fekete-Győr nagy tapsot kapott annak ellenére, hogy ott sem volt. Hajnal Miklós utána viccelődött is, hogy mondaná, hogy "szép beszéd volt, Andris, de nincs itt, hogy hallja".

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.