Lassan araszol fölfelé a Jobbik

2018.02.20. 12:00 Módosítva: 2018.02.20. 12:07

A kampányesemények hatása egyelőre nem látszik a pártok támogatottságában, alig mozdulnak a szavazók, nem rajzolódnak ki markáns tendenciák, állapította meg a ZRI Závecz Research Intézet a február első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatás alapján. 

A Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka nevezte meg a leginkább kedvelt pártként, ez minimális, 1 százalékpontnyi csökkenés. A Jobbiknál érzékelhető leginkább a változás. Araszolva, az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói kör. A ZRI első alkalommal mérte együtt az MSZP-Párbeszéd listát, itt lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága. A Demokratikus Koalíció és az LMP tábora sem módosult, és a kisebb pártok támogatottsága sem változott.

A biztos pártválasztók csoportja nem lett nagyobb, a választópolgárok nagyjából négytizede sorolható ide. A választás előtt szűk két hónappal így néz ki a pártok támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók körében:

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya. Ennek a közel három és félmilliós csoportnak a nagyobb része, héttizede a tagolt ellenzéki térfél valamely pártját támogatja. A kormányváltók háromtizede, több mint egymillió választópolgár viszont politikai szándékához nem talál magának pártot.

A jelenlegi aktivitás alapján e csoport április 8-án való részvétele mérsékeltnek tűnik, ugyanis mindössze 26 százalékuk ígéri biztosra, hogy ott lesz az urnáknál. Rajtuk kívül még 23 százalékuk valószínűsíti, hogy tényleges szavazóvá válik.

Nagyjából tehát félmillió olyan kormányt váltani akaró választópolgár van, akik voksolást terveznek, de ehhez a hátralévő másfél hónapban azonosulniuk kell valamely párttal.

Ők jelentik az ellenzék elérhető tartalékát. Főképpen a vidéki városokban találhatók, kisebbekben, közepesekben és nagyobbakban egyaránt.

A kormány maradását kívánók aránya 37 százalék, ami 3 millió választópolgárt jelent (A múlt hónapban 38 százaléknyian voltak. Túlnyomó többségük Fidesz-szavazó (a kormánypárti tábor 2,6 milliós), nagyjából százezren más pártoknál vannak, s 300 ezren bizonytalanok, egyelőre nem sorakoztak fel a Fidesz mögé. Talán hattizedük megteszi, ennyien jelezték, hogy biztosan vagy valószínűleg elmennek voksolni. Ha így lesz, akkor a Fidesz körülbelül 150 ezer fővel növelheti táborát a kormánypárti bizonytalanok köréből.

Nemcsak a kormány mellett érvelő és a távozását kívánó aktuálisan bizonytalan csoportok határozhatják meg a parlamenti választás kimenetelét, hanem a pártok mostani szimpátiatáborának sikeres vagy sikertelen mozgósítása is. Jócskán van tennivalójuk ezen a téren, hiszen a Fidesz, a Jobbik és az DK táborának hat-hattizede ígéri, hogy biztosan elmegy szavazni. Ha a jelenlegi szimpatizánsok teljes körét szeretnék elvinni az urnákhoz, akkor a kormánypártnak 1 millió hívét kell aktivizálnia a hátralévő hetekben, a Jobbiknak 350 ezer, a DK-nak 150 ezer támogatóját kell meggyőzni arról, hogy ne hezitáljanak, hanem menjenek el szavazni. Az MSZP-Párbeszéd és az LMP táborának 56-56 százaléka tekinti magát elszántnak a részvételében, ami azt jelenti, hogy a sikeres szerepléshez szimpatizánsaik maradék részét, 300 ezer illetve 150 ezer főt a kampány során rá kell bírniuk az áprilisi választáson való megjelenésre.

A felmérést február 7-15 között végezték 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Folyamatosan frissülő grafikonunkon 2014-től láthatja a pártok támogatottságát a választásra jogosultak körében. Megnézheti a mérések eredményeit pártonként, közvélemény-kutató intézetenként és átlagolva is.  • Hírek
  • Lakáshitel