Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szentendrei polgármesteri hivatalból szervezik a Fidesz kampányát

2018.02.22. 12:49 Módosítva: 2018-02-22 15:11:49

Egy eltévedt emailből derült ki, hogy a szentendrei polgármesteri hivatal köztisztviselője valamilyen módon szerepet játszik a fideszes választási kampányban. 

Szentendrén a képviselő-testületben tíz egyéni képviselő van (a 4 listás mellett). Az egyéni körzetből bejutottak közül kilencen fideszesek, egy közülük a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) nevű szervezet képviselője. Az önkormányzat kulturális és közoktatási referense feltehetően csak a 9 fideszesnek akart elküldeni egy köremailt, de a a címlistára véletlenül a TÉSZ helyi politikusa is rákerült. 

A referens az emailben azt kéri a képviselőktől, hogy küldjék meg neki azoknak az aktivistáknak a nevét és életkorát, akik a választási kampányban segítenek nekik. Az emailt a TESZ tett közzé a Facebook-oldalán. Az egyik megszólított képviselő gyorsan rá is nyomott a reply all gombra, és megküldte a névsort a referensnek a fideszes aktivisták nevével.

Az nem derült ki, miért kellettek a nevek a kulturális referensnek, de a TESZ szerint a helyzet egyértelmű:

egy önkormányzati köztisztviselő, akinek a törvény szerint pártsemlegesen kellene végeznie a munkáját, munkaidőben, a hivatal eszközeit és anyagi javait használva a Fidesz országgyűlési kampányában vesz részt.  

A TESZ azt is szóvá tette, hogy a Fidesz telefonos kampányt folytat a városban, amelyben Verseghi-Nagy Miklós polgármesterként mutatkozik be, és így kéri "pártsemlegesen" a választókat, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére. 

Spät Judit, az Együtt képviselőjelöltje a helyi választási bizottsághoz fordult az ügyben. A képviselő szerint Verseghi-Nagy Miklós és a polgármesteri kabinet apparátusa súlyosan megsérti az önkormányzattól elvárható semlegességet az országgyűlési választási kampány idején.   

Szerdán kérdéseket küldtünk a szentendrei polgármesteri hivatalnak, hogy rendjén valónak tartják-e azt, ha egy köztisztviselő ezt teszi. A jegyző válaszul egy közleményt adott ki. Ebben ezt írja: 

A nyilvánosságra került levéllel kapcsolatban a tényállás tisztázása és a fegyelmi felelősség vizsgálata folyik.

A jegyző külön hangsúlyozza, hogy kiemelkedő fontosságúnak tartja és kollégáival minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői a törvényben meghatározott hivatásetikai alapelveknek és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végezzék munkájukat, és munkaidejükben kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatokkal foglalkozzanak, a hivatali infrastruktúrát kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatok ellátására használják fel. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.