A szentendrei polgármesteri hivatalból szervezik a Fidesz kampányát

2018.02.22. 12:49 Módosítva: 2018.02.22. 15:11

Egy eltévedt emailből derült ki, hogy a szentendrei polgármesteri hivatal köztisztviselője valamilyen módon szerepet játszik a fideszes választási kampányban. 

Szentendrén a képviselő-testületben tíz egyéni képviselő van (a 4 listás mellett). Az egyéni körzetből bejutottak közül kilencen fideszesek, egy közülük a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) nevű szervezet képviselője. Az önkormányzat kulturális és közoktatási referense feltehetően csak a 9 fideszesnek akart elküldeni egy köremailt, de a a címlistára véletlenül a TÉSZ helyi politikusa is rákerült. 

A referens az emailben azt kéri a képviselőktől, hogy küldjék meg neki azoknak az aktivistáknak a nevét és életkorát, akik a választási kampányban segítenek nekik. Az emailt a TESZ tett közzé a Facebook-oldalán. Az egyik megszólított képviselő gyorsan rá is nyomott a reply all gombra, és megküldte a névsort a referensnek a fideszes aktivisták nevével.

Az nem derült ki, miért kellettek a nevek a kulturális referensnek, de a TESZ szerint a helyzet egyértelmű:

egy önkormányzati köztisztviselő, akinek a törvény szerint pártsemlegesen kellene végeznie a munkáját, munkaidőben, a hivatal eszközeit és anyagi javait használva a Fidesz országgyűlési kampányában vesz részt.  

A TESZ azt is szóvá tette, hogy a Fidesz telefonos kampányt folytat a városban, amelyben Verseghi-Nagy Miklós polgármesterként mutatkozik be, és így kéri "pártsemlegesen" a választókat, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére. 

Spät Judit, az Együtt képviselőjelöltje a helyi választási bizottsághoz fordult az ügyben. A képviselő szerint Verseghi-Nagy Miklós és a polgármesteri kabinet apparátusa súlyosan megsérti az önkormányzattól elvárható semlegességet az országgyűlési választási kampány idején.   

Szerdán kérdéseket küldtünk a szentendrei polgármesteri hivatalnak, hogy rendjén valónak tartják-e azt, ha egy köztisztviselő ezt teszi. A jegyző válaszul egy közleményt adott ki. Ebben ezt írja: 

A nyilvánosságra került levéllel kapcsolatban a tényállás tisztázása és a fegyelmi felelősség vizsgálata folyik.

A jegyző külön hangsúlyozza, hogy kiemelkedő fontosságúnak tartja és kollégáival minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői a törvényben meghatározott hivatásetikai alapelveknek és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végezzék munkájukat, és munkaidejükben kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatokkal foglalkozzanak, a hivatali infrastruktúrát kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatok ellátására használják fel. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.